Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Asylsökande tillbringade nätterna i kalla tält

I kylslagna tält utan något att värma sig med spenderar asylsökande nätterna utanför Migrationsverket på Jägersro. Såväl ettåriga barn som äldre kvinnor.
– Snälla låt i vart fall min sjuka mamma få vara inomhus, säger Julie Raffi.

Ett tiotal tält av vit presenning har slagits upp utanför mottagningscentret för att fungera som ett "förlängt väntrum" för asylsökande. Meningen är att folk ska kunna söka skydd i någon timme i väntan på att bli registrerade - men i själva verket blir folk kvar i flera dygn, vissa har redan sovit två nätter här. Utan att släppas in i värmen. Och polisen vaktar grindarna så att ingen kan gå ut.
– Vi kom igår från Rostock och delade tält med 25 andra personer under natten, säger 21-årige Jalal Abaza från Syrien.
Alla fyra tälten vi besöker är utrustade med varsin portabel värmefläkt, men ingen av dem fungerar när vi är på plats – om de är avslagna eller har gått sönder är oklart. Och det har varken delats ut filtar, kuddar eller något annat att ligga på än tältduken.
– Det är vårt stora problem, att det är väldigt kallt i tälten, säger Jalal Abaza.
– Vi släpps inte in i byggnaden och får inte lämna området. Det skapar en stor frustration, säger hans vän Hamza Aljarshi.
Den 23 oktober flydde de tillsammans från Syriens huvudstad Damaskus. De har tagit samma flyktväg som de flesta som flyr kriget. Landvägen till Turkiet, sen i en båt över Medelhavet till Grekland, därefter landvägen längs Balkanrutten, genom Österrike - och till Tyskland.
I tältet Jalal och Hamza fördriver tiden i finns även en familj från miljonstaden Aleppo med två små barn, den yngsta ett år gammal. De sitter och värmer sig med de enda filtarna vi ser i tälten – en turkos och en vit pläd som de släpat med sig längs hela sin resa från flyktinglägret i Turkiet.
– Man måste låta barnen sova inomhus. Vi andra klarar oss, säger Hamza Aljarshi.
I ett annat tält träffar vi familjen Raffi från staden Homs.
– Snälla, låt i vart fall barnen och de äldre få komma inomhus. Min mamma är sjuk, det här är inte humant, säger Julie Raffi.
Det råder både frustration och förvirring bland människorna vi möter. Ett 30-tal personer står och köar till Migrationsverkets entré i hopp om att bli insläppta. Någon har en syster som bor i Malmö och undrar varför han inte kan bo hos henne. En annan vill bli utsläppt för att åka tillbaka till Tyskland. "Where is the human rights", frågar en tredje.
Människorna i tälten delar på fyra smutsiga bajamajor och har ingen tillgång till rinnande vatten.
Men Jalal Abaza menar att man i hans situation inte ska klaga.
– Vi får mat och de behandlar oss väl, säger han.
Samtidigt fylls tälten hela tiden på med nya människor – under de 45 minuter vi spenderar på platsen kommer två bussar med folk som lotsas in bland presenningarna.
Sophia Öhvall Lindberg är pressinformatör på Migrationsverket.
– Tälten är ju egentligen inte tänkta som sovplatser utan är en förlängning av väntsalen. Eftersom det kommer så många nu så blir man väntandes där, det är en väldigt olycklig situation.
– Och det är väldigt olyckligt om inte värmen fungerar. Vad jag förstått så är det ett antal fläktar som gått sönder. 
Sophia Öhvall Lindberg berättar att det delas ut grundutrustnings-kit med filtar till det asylsökande, men att det görs på kvällen. Varför personerna Sydsvenskan träffat uppger att de inte fått några kan hon inte svara på. 
Det görs även en prioriteringsordning bland asylsökande där småbarnsfamiljer och personer med särskilda behov inte ska behöva tälta. 
– Men det kan absolut finnas barnfamiljer i tälten, tyvärr. 
Gå till toppen