Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ursinninga ur-punkare i både Ipswich och Landskrona går till extremerna.

Tidigare i år valdes poppunkgruppen Green Day in i Rock and Roll Hall of Fame. Ett symptom så gott som något på att ju äldre punken blir, desto mindre chans har dess utövare att framstå som upproriska.
Puma i The Bristles harklar sig inte och ber inte om lov.Bild: Roine Lundström
När några slynglar i Ipswich bildade Extreme Noise Terror 1985 tyckte förmodligen omgivningen att de levde upp till sitt bandnamn.
Uppträdandet de gjorde tillsammans med popfenomenet KLF på Brit Awards 1992 är ett av de punkigaste historieögonblick jag sett på Youtube. År 2015 borde den här sortens band inte ha mycket chockverkan, men britternas sjätte studioalbum är självbetitlat av en anledning. Detta är punk på gränsen till death metal och sånginsatsen i "I like cola" är det mest extrema oljud jag hört i år.
The Bristles från Landskrona släppte sin första ep "Don't give up" 1983. Den är möjligen hård för sin tid, men låter som en försynt harkling jämfört med tredje studioalbumet "Last days of capitalism". Modern produktionsteknik har gjort sitt för att biffa upp gitarrer och trummor, men framför allt har 2010-talets konsumism, nationalism och högerpolitik gjort sångaren Puma fly förbannad. Särskilt när han byter sin brittiska huliganaccent mot bonusspårens dubbelt så galna skånska. Jag håller inte helt med om den politiska analysen i "Svärje skitland", men älskar övertygelsen som den framförs med.
Och det beprövade knepet att kontrastera kängpunk med putslustiga trumpetfanfarer och Benny Hill-trudelutter fungerar uppenbarligen fortfarande. Ryktet om punkens död är betydligt överdrivet.

TIPS

Extreme Noise Terror: Extreme noise terror (album)
The Bristles: Last days of capitalism (album)
Dragged Into Sunlight & Gnaw Their Tongues: NV (album)
Darkest Era: Gods and origins (ep)
Gå till toppen