Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Färre sökte asyl under helgen

Under lördagen sökte 1 085 personer asyl i Sverige, en svag minskning.
Den efterföljande natten sov 203 personer i tält utanför Migrationsverket på Jägersro – i flera av dem var värmefläktarna sönder. Men igår förbättrades situationen.

Vid lunch i torsdags införde Sverige gränskontroller.
Alla måste visa pass eller nationellt id-kort vid inresa i Sverige, även från Danmark. En jätteförändring eftersom passfrihet har gällt i Norden sedan 1957.
Polisen kontrollerar alla inkommande tåg över Öresundsbron och många av de bilar som kommer in till Lernacken från Öresundsbron.
Asylsökande eskorteras av polis till Migrationsverket, i första hand till verkets anläggning vid det gamla tv-huset på Jägersro i Malmö.
Eftersom Migrationsverkets lokaler inte täcker behoven, har ett tiotal tält av vit presenning slagits upp – som är meningen att fungera som "förlängda väntrum" innan de asylsökande registrerats. Men väntetiden har förlängts från timmar till dygn.
Natten till söndagen sov 203 personer i tälten. Natten innan dubbelt så många. Både spädbarn och äldre med krämpor trängdes på presenningarna. När Sydsvenskan var på plats under lördagen var de portabla aggregaten sönder i alla fyra tält vi besökte. Och det fanns varken filtar eller annat att värma sig med.
När vi återvänder under söndagen anländer flera bilar med Malmöbor som vill lämna filtar till de asylsökande.
– Vi kan inte ta emot dem, men ni får kasta dem över stängslet om ni vill, säger en kvinna från Migrationsverket.
Lisa Bergstrand är enhetschef på Migrationsverket.
– Tälten är inga sovplatser, men eftersom det är helt fullt inne i byggnaden har vi fått använda dem, säger hon.
– Idag ser situationen mycket bättre ut, även om det kommit in ett antal nya bussar precis.
– Tyvärr har flera värmeaggregat i tälten gått sönder. I en del fall för att folk satt sig på dem, och då slutar de fungera. Vi får ringa in elektriker varje gång något sådant händer, säger kvotflyktingchefen Oskar Ekbladh.
När Sydsvenskan går runt bland tälten under söndagseftermiddagen fungerar alla aggregaten. Och vi träffar bara människor som kommit under dagen.
– Vi anlände för 3-4 timmar sedan, säger Rasha som rest med sin make Zaiti och deras två barn.
I hennes famn ligger ettåriga Joad insvept i en röd filt.
– De sade till oss att barnfamiljerna prioriteras först, och jag fick den här filten. Vi är mycket tacksamma för hur de tar hand om oss.
Familjen är från Damaskus södra förorter där Zasha jobbade för ett telekomföretag och Zaiti var säljchef på en textilfabrik. De flyr för barnens skull, berättar de.
– Kriget är ständigt närvarande med bomberna. Det finns ingen skola, ingen sjukvård och man måste hela tiden vara på sin vakt eftersom ens barn riskerar att kidnappas. Har man ett bra jobb är man extra utsatt, säger Zaiti.
Utanför ett annat av tälten står Layan och Hassan Mohamad med sonen Samer, 2,5 månader gammal.
– Samer är förkyld och vi är oroliga för hans hälsa. Men vi har inget val, skulle vi stannat i Syrien hade vi alla riskerat att dö.
Layans föräldrar bor i Norge och det är där de vill starta om sina liv – men när polisen stoppade dem på Hyllie fick de välja mellan att återvända till Danmark eller följa med Migrationsverkets buss.
– Så vi åkte med. Har vi inget val så söker vi asyl här, men helst vill vi vidare.
Polisen har som uppgift att bevaka entrén och enligt Migrationsverket får man inte lämna området innan man registrerats. Tidningarnas Telegrambyrå, TT, bevittnade under lördagen hur ett tiotal asylsökande klättrade över stängslet och avvek.
– Det är ingen bra ordning. Så ska det inte fungera, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.
Under de 2,5 timme som Sydsvenskan är på plats står inga poliser i entrén och två män som vill tillbaka till Tyskland släpps ut genom grindarna.
– Det där är en rent polisiär fråga, säger Lisa Bergstrand.
Under lördagsdygnet registrerade Migrationsverket 1 085 nyanlända asylsökande i hela landet. Malmö är största inreseort.
I fredags var siffran ungefär 1 400 nya asylsökande och i torsdags 1 600.
Migrationsverket uppger att det de senaste fem veckorna i genomsnitt har kommit cirka 9 000 nya asylsökande per dag. Det ger ett dygnsgenomsnitt på 1 286 personer.
Statistiken antyder att lördagssiffran, 1 085 personer, är ovanligt låg.
Men varken Migrationsverket eller gränspolisen vill ännu dra några slutsatser om hur gränskontrollerna eventuellt påverkar flyktingflödet in i Sverige.
– Det finns skillnader mellan olika veckodagar. Som jag förstår det är strax över tusen en ganska vanlig lördagssiffra, säger Ingrid Arinel, pressekreterare på Migrationsverket.
Gå till toppen