Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Försköna inte arbetet mot terror. Mycket är ogjort.

Tillfällig gränskontroll kräver sin bemanning. Polispådraget var rejält i duggregnet vid Hyllie station på måndagsförmiddagen. Och så kom inrikesministern till slut, en knapp kvart efter angiven tid, och kompenserade sin sena ankomst med raska steg.
Ygeman vid en tyst minut med poliser i Hyllie på måndagen.Bild: Stig-Åke Jönsson/TT
Anders Ygeman (S) har mycket att stå i just nu. Statsrådsportföljen med ansvar för krisberedskap och terrorbekämpning har på kort tid blivit väsentligt tyngre. Samtidigt som Ygeman förhörde sig om arbetet med id-kontroller av flyktingar som reser över Bron sattes ytterligare hundra poliser in i den tillfälliga bevakningen av gränsen mot Danmark och Tyskland.
"Jag är mycket imponerad av det arbete som polisen utför. Man gör något som man inte har gjort på över tjugo år. Och man gör det med mindre än ett dygns varsel", sade Ygeman.
Tveklöst utför polisen ett omfattande jobb, men det är för tidigt att säga vilken skillnad det gör i praktiken. Så här långt syns inga entydiga tecken på att kontrollerna får färre flyktingar att komma till Sverige. Under förra veckan sökte 10 553 personer asyl. Men så var det huvudsakliga syftet förstås ett annat: att få bättre koll på vilka som reser in i landet.
Den senare frågan har fått ny aktualitet efter terrordåden i Paris, vars offer Ygeman höll en tyst minut för på stationen tillsammans med poliserna.
Som Säpochefen Anders Thornberg påpekade i SVT:s Agenda i söndags kan personer som reser in i landet utan att registreras utgöra en säkerhetsrisk. Han talade om ett "otroligt allvarligt läge" där säkerhetstjänsterna i Europa är under historiskt hårt tryck.
Tyvärr var den beskrivningen knappast överdriven.
Enligt Storbritanniens premiärminister David Cameron har brittisk polis avvärjt sju terrorattacker enbart under det senaste halvåret.
"Attackerna i Paris hade kunnat inträffa i Belgien, de hade kunnat inträffa i Danmark, de hade kunnat inträffa i Sverige, de hade kunnat inträffa här", sade han till BBC nyligen.
Att han nämnde Sverige må ha varit en tillfällighet, men enligt Säpos gradering har hotbilden mot landet varit förhöjd sedan 2010. Men hur står det egentligen till med den svenska förmågan att avvärja terrordåd?
DN:s Mikael Holmström kallade på måndagen Sveriges beredskap mot terror för den sämsta på tjugo år. Det fanns viktiga poänger i hans artikel. Den pekade till exempel på hur totalförsvaret rustats ned och därmed också reservkapaciteten för akuta lägen av olika slag.
Men Ygeman avvisade, inte helt oväntat, Holmströms slutsats.
"Nej, jag delar inte den uppfattningen", betonade han i Hyllie. Han hänvisade till regeringens nya strategi mot terrorism och ny lagstiftning.
Därmed medgav han indirekt också att regeringen har en stor del av arbetet mot terror framför sig.
Enligt Ygemans egen beskrivning i måndagens Aftonbladet är den nya strategin mot terror något som "pekar ut en riktning för vårt utvecklingsarbete och sätter ramar för de beslut som måste fattas". Och när det gäller kriminalisering av så kallade terrorresor har det tillsatts en andra utredning som kommer att vara klar först i juni.
Moderaterna vill nu skynda på arbetet med att lagstifta mot terrorresor. Med tanke på hur läget ser ut kan det vara på sin plats. Enligt Säpo har den våldsbejakande islamistiska miljön i landet växt väsentligt under de senaste fem åren.
Röda Korset öppnade på måndagen en jourtelefonlinje för personer som är oroliga för att någon i deras omgivning är på väg att rekryteras till våldsbejakande extremism. Ytterligare steg behövs i det förebyggande arbetet.
Ett fritt och öppet samhälle kan aldrig freda sig helt mot terrordåd och hotbilden mot landet bör inte överdrivas. Men samtidigt är det viktigt att inte vara naiv och på så vis ge en fristad åt extremister och terrorresenärer.
Gränskontroller fyller en viktig funktion just nu. Likväl blir intrycket att Sverige i vissa avseenden är sent ute i arbetet för att förebygga extremism och terror. Ygeman och hans regeringskollegor får inte försköna Sveriges beredskap.
Gå till toppen