Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunens räknemiss – har sökt 20 miljoner för lite till spårvägen

Lunds kommun vill att staten ska betala hälften av spårvägsprojektet. Men kommunen räknade fel – och ansökte om 20 miljoner kronor för lite.
– Det får vi kolla upp du. Jag är glad för att du är observant, säger Håkan Lockby, teknisk direktör, när Sydsvenskan ringer upp.

I förra veckan lämnade Lunds kommun in sin ansökan om att få statliga pengar via de så kallade stadsmiljöavtalen. I ett sjuttonsidigt dokument argumenterar kommunen för varför staten ska välja att dela ut pengar till just Lundaprojektet.
Men på den kanske allra viktigaste punkten har kommunen slarvat.
Spårvägen beräknas enligt en färsk kalkyl kosta 776 miljoner kronor att bygga. Kommunen har hela tiden haft inställningen att staten ska betala hälften av kostnaden. Hälften av 776 är 388. Men där kommunen ska ange sökt belopp står det 368 miljoner kronor – kommunen ansöker alltså om 20 miljoner kronor för lite.
Sista ansökningsdag för stadsmiljöavtalen är idag 16 november. Men Håkan Lockby, teknisk direktör i Lunds kommun, kände inte till misstaget när Sydsvenskan ringde upp.
– Jaha. Ojdå. Där ser man. Var står det någonstans?
Finansiering, åtgärd 1, ange sökt belopp: 368 miljoner.
– Hmm. Det får vi kolla upp du. Jag är glad för att du är observant.
Det är ju inte så bra om ni missar 20 miljoner?
– Nej, det är det verkligen inte. Det ska vi självklart kolla upp. Det är 50 procent, vi har väl skrivit det i flera dokument. Jag ser nu var du menar, den tabellen.
Vad gör ni åt detta?
– Det kommer vi att rätta till. Vi har ju kontakter med Trafikverket, men den här är formell. Det här får vi kolla upp.
– Det ska självklart förändras. Jag är tacksam för att du ringde om det.
Fixar ni det under dagen?
– Ja, vi kommer att ta i detta direkt.
En dryg timme efter samtalet meddelar Håkan Lockby att kommunen tagit kontakt med Trafikverket och meddelat att totalsiffran i ansökan inte stämmer. Däremot stämmer de summor i ansökan som kommunen skrivit för varje enskilt år.

Spårvägen Lund C-ESS

Spårvägen beräknas enligt den senaste kalkylen kosta 776 miljoner kronor att bygga. Lunds kommun är beredd att stå för hälften av den summan och vill att staten ska betala hälften.
Region Skåne ska köpa in spårvagnarna och bekosta spårvagnsdepån, som beräknas kosta 290 miljoner kronor.
Gå till toppen