Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mässhall upplåts för flyktingar

Migrationsverket öppnar tillfälligt i Malmömässan. De kritiserade tälten på Jägersro ska rivas.

Eftersom Migrationsverkets egna lokaler inte täcker behoven blev den första lösningen ett tiotal större tält på Jägersro. Dessa var tänkta att fungera som "förlängda väntrum" några timmar innan de asylsökande registrerats. Men vissa blev kvar i flera dygn. Under helgen vittnade asylsökande om hur de hölls i tälten mot sin vilja, om värmefläktar som slutat fungera och barn som frös.
– Det var helt bisarrt, säger 22-åriga volontären Sanna Leia Nilsson som distribuerade matpaket och filtar tillsammans med andra ur nätverket ”Story of the refugees”.
– Folk sprang emot oss och allt tog slut. Det skär i ens hjärta när man ser hur tvååringar går utan jacka och fryser.
Hon berättar om hur de inte ens släpptes in på området utan fick kasta över alla förnödenheter över det höga staketet och att de asylsökande var instängda på området.
Sophia Övall Lindberg, kommunikatör på Migrationsverket:
– Vi är väldigt medvetna om att förhållandena under helgen inte har varit bra. Det finns uppgifter om att folk inte har tillåtits att lämna. Migrationsverket har inte befogenhet att hålla kvar folk och varför det har skett kan jag inte svara på nu.
I lördags fattades beslutet att hyra Malmömässan - i tio dagar till att börja med för att hantera den akuta situationen. På söndag vid 22-tiden kördes de asylsökande från tälten till mässhallen. Alla som har anlänt under natten har hänvisats direkt till mässan. Vid lunchtid på måndagen väntar runt tvåhundra nyanlända i lokalen på att åka vidare för registrering hos Migrationsverket. En del sover på heltäckningsmattorna. Ett tiotal barn spelar fotboll på betonggolvet med en plastflaska.
Mohammed och Roba sitter i ett hörn med sina två döttrar - tre och fyra år gamla. De kom till Malmö vid midnatt efter drygt tre veckor på flykt från Syrien.
– Vi stoppades av polis i Hyllie och har blivit väl mottagna. Poliserna hjälpte till och med till att bära våra barn.
Tanken är att folk ska få komma till registreringen inom ett dygn. Familjen har inte fått något besked när det är deras tur.
– Vi är alla mycket trötta. Många här är sjuka och hostar. Min ena dotter har fått feber. Vi hoppas att vi inte behöver stanna här för länge.
Det finns plats för upp till 600 asylsökande på Malmömässan. Alla som kommer får en väska med det nödvändigaste - såsom handduk, täcke och hygienartiklar. Till skillnad från i tälten serveras det också mat.
Sex väktare finns på plats. Grindarna till mässan är stängda och staketet har taggtråd.
– Men vi kan inte tvinga någon att stanna. Det är inget fängelse. Däremot upplyser vi folk om att man är olagligt i landet om man väljer att gå utanför grindarna, säger platschefen Hessam Marjaie.
Bara under den korta stund Sydsvenskan står vid entrén på måndagsförmiddagen så öppnas grindarna och flera familjer väljer att lämna. Några i taxi, andra till fots. En familj med två pojkar ber om att bli utsläppta för att gå till Emporia och köpa mat.
Polisen har ingen fast bevakning vid Migrationsverket.
– Det är ingen fångenskap, men å andra sidan ska de som vistas i landet söka asyl, säger Ewa-Gun Westford på Skånepolisen.
– När vi lämnar flyktingarna så är det Migrationsverkets ansvar.
Går inte hela meningen med gränskontrollerna förlorad om folk kan avvika från Migrationsverket när de vill?
– Det är naturligtvis ett hål i det här systemet som vi får titta vidare på.
Gå till toppen