Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige och Belgien bästa jordmånen för IS-terrorister

Belgien är det i land i EU varifrån flest medborgare per capita anslutit sig till Islamiska staten. Tvåa på listan kommer Sverige.

Abdelhamid Abaaoud.Bild: AP
Tre dygn efter terrordådet i Paris har fransk och europeisk polis genomfört tvåhundra razzior i jakten på medhjälpare till de sju gärningsmän som dödades i attacken.
Flera spår leder till Belgien.
Härifrån kommer mannen som enligt den franska säkerhetstjänsten DSG planerade Parisattentatet: 27-årige Abdelhamid Abaaoud, belgisk medborgare med marockanska rötter.
Han är en av de 450 belgare som har anslutit sig till terrormilisen IS och stridit i Irak och Syrien, där han fortfarande befinner sig.
Abdelhamid Abaaoud är en aktiv IS-bödel. Säkerhetstjänsterna fick upp ögonen för honom efter att han figurerat på en propagandavideo där han släpar lemlästade kroppar till en massgrav.
Han är internationellt efterlyst. Abaaoud tros inte bara vara hjärnan bakom dådet i Paris, utan också bakom minst två andra attackförsök: I januari avvärjdes ett attentat i belgiska Vervier. I augusti övermannade passagerare på tåget mellan Amsterdam och Paris en marockan som försökte utlösa en sprängladdning.
Minst en av de fem döda gärningsmän som hittills identifierats var också bosatt i Belgien: Brahim Abdelsalam som utlöste sin bombväst vid ett café på Boulevard Voltaire.
En bror till honom har gripits vid en polisrazzia i Belgien. En tredje broder – Salah Abdelsalam – jagas i hela Europa och beskrivs av polisen som "livsfarlig".
Det senaste dygnet har fransk och belgisk polis slagit till på en rad platser i Paris, Toulouse och Lyon, men också i Brysselförorten Molenbeek som beskrivs som rena drivhuset för våldsbejakande islamister.
Av alla de 28 EU-länderna intar Belgien en föga hedrande förstaplats på listan över hur många medborgare som anslutit sig till Islamiska staten (per capita).
Tvåa på listan kommer Sverige.
Enligt Säpo har 286 svenskar rest till Syrien och Irak för att strida för IS. Runt 40 har dödats. Omkring 115 har återvänt till Sverige.
Dessa återvändare utgör det allvarligaste terrorhotet mot vårt land.
Säpo försöker så gott det går att med hjälp av telefonavlyssning och buggning övervaka våldsbejakande extremister – både sådana som är på väg till Mellanöstern och de som återvänder.
Efter attacken i Paris intensifieras nu samarbetet mellan Europas säkerhetstjänster. Personal från Säpo finns i den franska huvudstaden för att bistå DSG.
– Vi har folk på plats och vi har ett informationsutbyte, säger Säpochefen Anders Thornberg.
På måndagen varnade Frankrikes premiärminister Manuell Valls för att IS förbereder nya terrorattacker – någonstans i Europa.
– Vi vet att fler attacker förbereds, inte bara mot Frankrike utan också mot andra europeiska länder, sade Valls.
Samtidigt spred Islamiska statens effektiva propagandaapparat en ny video på Internet där man hotade med nya terrordåd.
"Jag säger till de europeiska länderna att vi kommer med försåtsminor och sprängämnen, vi kommer med bombbälten och ljuddämpare. Och ni kan inte stoppa oss. För i dag är vi mycket starkare!" hotar en man som går under namnet "Al Gharib".
I första hand riktas hotet mot USA och stater som ingår i "korsfararkampanjen" mot IS i Syrien och Irak.
Sverige deltar i alliansen, dock inte med stridande förband. Däremot med 35 militära instruktörer som tränar kurdiska peshmergas för strid mot jihadisterna.
Videor med hot och bestialiska avrättningar är en central del av Islamiska statens psykologiska krigföring. De spelar en viktig roll för att sprida skräck hos fienden – och för att locka nya rekryter från exempelvis Belgien och Sverige.
Gå till toppen