Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En lång dags färd mot ingenting

Malmö klandras av kommissionen mot antiziganism. Men Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) står fast vid beslutet att inte ge nya boplatser. Det blev resultatet av EU-migranternas protest under tisdagen.

Mannen är blek och överviktig och har rakad skalle.
– Stämmer det att du inte betalat skatt de senaste två åren?
Jonas Bjärby, aktiv i Nätverket för romers rättigheter, stelnar till. Mannen nickar och fortsätter gå. Tjugo meter bort vänder han sig om, nu omgiven av sina vänner. Han gör en gest åt oss med bägge händerna – Kom då.
– De passerar ofta här och beter sig hotfullt, säger Jonas Bjärby och tittar bort.
Ett trettiotal EU-migranter demonstrerar i stadshusets foajé. De vill prata med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande. Men nu vill en kvinna prata med Jonas. Hon säger att aktivisterna var dubbelt så många som EU-migranterna vid den förra demonstrationen framför stadshuset. Varför kan då inte EU-migranterna bo hos aktivisterna?
– Många låter EU-migranterna bo hemma hos sig. Men privatpersoner kan inte lösa strukturella samhällsproblem, säger Jonas Bjärby.
– Du är väldigt bra på att ställa krav på politiker. Hjälp dem istället, åk ner till Rumänien och ställ krav på deras politiker!
– Jag håller med om det. Rumänien måste ta sitt ansvar. Men om vi skickar pengar till Rumäniens korrupta regering så –
– Du har rätt att hjälpa hur mycket du vill, men du har inte rätt att hjälpa på min bekostnad, säger kvinnan.
22-åriga Anna och 33-åriga Ofelia sitter på foajéns stengolv och håller upp sin skylt: Vi kämpar för rättvisa. De säger: Vi begär inte det omöjliga. Vi vill bara ha en bit mark där vi kan bygga ett hus. Vi fruktar vintern.
– Tänk dig själv, säger Anna. Tänk dig själv.
Polisens yttre befäl Anders Engström lutar armbågen mot receptionsdisken och läser nyheterna på sin telefon.
– Man skriver att migranterna har "ockuperat stadshuset". Det låter nåt. Som att de har tagit över, säger han och skakar på huvudet.
Luciano Astudillo går fram till demonstranterna. Han är Katrin Stjernfeldt Jammehs stabschef och säger att Katrin gör plats i sitt schema för ett möte i eftermiddag, men på villkoret att EU-migranterna lämnar foajén. Catalin Mihai översätter till rumänska, men börjar ställa följdfrågor: När blir mötet? Du lovar detta?
– De säger "da", det räcker! Ni aktivister skapar så många problem, säger Luciano Astudillo.
Senare, när vi väntar på att intervjua Katrin Stjernfeldt Jammeh efter mötet, säger Luciano Astudillo till Catalin Mihai:
– Jag kan spanska. Jag hör när du inte översätter helheten.
Två timmar går. Så kommer Thomas Hammarberg, ordförande för kommissionen mot antiziganism. Han lyssnar på berättelser om polisers övervåld, om beslagtagna mediciner och husvagnar.
– Det finns internationella regler för hur vräkningar ska gå till, säger han. Det ska inte ske på nätterna, man ska förvarna ordentligt och det ska finnas ett alternativ. 5 nätter på 50 platser i ett evakueringsboende är inte tillräckligt. Det är pinsamt.
Benone och Cringuta väljs ut att gå på mötet. Det tar en och en halv timme.
Efteråt säger Katrin Stjernfedt Jammeh att hon lyssnat på EU-migranternas synpunkter, men att beslutet om att inte erbjuda en alternativ boplats fortfarande gäller.
– EU-migranterna vill se en boplats för tre månader. Vi har sagt att de kommuner som gör detta hamnar i en situation efter tre månader där man inte har något annat alternativ och då förlänger man. Då bygger man upp en social situation som inte är acceptabel.
Gå till toppen