Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

FC Rosengård vill ha lika mycket pengar som herrlagen

Statligt ägda Svenska Spel ger herrfotbollslagen nästan 6 miljoner kronor i Europabonus medan damlagen får 0,5 miljoner kronor. FC Rosengårds vd Klas Tjebbes menar att bolaget inte lever upp till sin egen jämställdhetspolicy.

FC Rosengård kräver jämställd Europabonus från Svenska spel.Bild: Sara Johari
– Bonusen ska täcka kostnader för hotell och resor i Europaspelen. Vad jag vet kostar det lika mycket för damer som herrar att bo på hotell och vad jag vet finns det heller ingen damrabatt på flyg, säger Klas Tjebbes, vd i FC Rosengård.
Han har skrivit brev till både Svenska Spel och till Näringsdepartementet för att påtala orättvisan.
Svenska Spel svarar att de följer marknadens villkor, medan Näringsdepartementet svarar att statliga bolag ska arbeta aktivt för jämställdhet, även i fråga om sponsring.
– Deras svar går stick i stäv med varandra. Följer man marknadens villkor så blir det ojämställt eftersom marknaden är ojämställd. Jag har inga problem med en ojämställd marknad, men staten kräver att statliga bolag ska vara föredöme när det kommer till jämställdhet. Och det är man verkligen inte när det gäller Europabonusen, säger Klas Tjebbes.
Klas Tjebbes, vd för FC Rosengård.Bild: Lars Brundin
Sedan han tog över som vd för FC Rosengård i augusti förra året har ekonomin i lagen setts över. Kostnaderna har sänkts, både på kansliet och i fråga om lön till spelarna. Samtidigt har lagen sökt och fått flera nya sponsorer.
– Vi är det enda damfotbollslaget i Sverige där alla är heltidsproffs. Therese Sjögrans och min mission är att visa att det går att driva proffsfotboll för damer som är ekonomiskt hållbar. Då har vi visat alla små flickor att man kan välja vilket yrke man vill, även fotbollsspelare, och det är det vi brinner för. Det är ett mycket större mål än att vinna Allsvenskan eller Champions League.
Han vädjade tidigare i år om stöd från Malmö stad för att täcka delar av lagets kostnader i Europaspelen. Uefas fördelning av pengar till damturneringen respektive herrturneringen i Europaspelen skiljer sig drastiskt åt.
Nu förväntar sig Klas Tjebbes att Svenska Spel rättar till orättvisan i fråga om fördelningen av Europabonusen.
– Herrarna får redan så mycket mer i Uefa-ersättning och jag fattar inte varför ett statligt bolag ska spä på den orättvisan ytterligare. Men det är bara Europabonusen jag undrar över, i övrigt tycker jag att Svenska Spel gör jättemycket bra för svensk idrott.
Gå till toppen