Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ockuperade Stadshuset – nu får de träffa Jammeh

Ett trettiotal av de EU-migranter som vräktes från lägret på Sorgenfri ockuperade Stadshuset reception i förmiddags och krävde ett möte med kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Vid 15-tiden fick de sin vilja igenom.

22-åriga Anna är en av dem som tog plats i foajén på stadshuset i Malmö. Hon har bott i Sverige i cirka två år. Sen Sorgenfrilägret tömdes har hon bott under bron utanför Stadshuset.
– Kommunen lyssnar inte på oss. Vi är också människor. Vi begär inte det omöjliga, bara en liten plätt att bosätta oss på.
Silian, 44, Ofelia, 33 och Anna, 22 i Stadshusets foajé.
EU-migranterna vräktes och avhystes av polisen från Sorgenfrilägret för två veckor sedan. Efter det har många valt att fortsätta att protestera utanför stadshuset i Malmö. Enligt Jonas Bjärby från Nätverket för romers rättigheter har de senaste veckorna har varit tuffa.
– Vi tycker att Malmö kan bättre. Man talar om social hållbarhet, men att behandla människor så här är inte hållbart. I andra städer har man arbetat på ett mer konstruktivt sätt och till exempel hjälpt till med boende på campingplatser, säger han.
– Det finns ett beslut fattat att vi inte kommer bygga ut en plats i staden där de kan bosätta sig. Budskapet kommer inte bli annorlunda idag. Vi följer förstås hur andra kommuner gör, men hittills har vi inte sett en hållbar metod, säger han.
Stabschefen Luciano Astudillo framför media och EU-migranter i Stadshuset.Bild: Bild: Albin Brönmark
Luciano Astudillo vädjade till EU-migranterna att lämna lokalen. Men det var först vid tolvtiden när Astudillo lovade ett möte med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som lokalen utrymdes. Strax innan klockan 15 fick två EU-migranter träffa kommunalrådet.
– Men budskapet blir detsamma, oavsett vem av oss som framför det, säger Luciano Astudillo.
På torget utanför Stadshuset mötte Thomas Hammarberg, ordförande i regeringens kommission mot antiziganism, EU-migranterna.
Polisen är på plats för att bevaka händelseutvecklingen.
– Vi avvaktar så länge det går lugnt till, säger en polisman på plats till Sydsvenskans reporter.
Gå till toppen