Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånsk kemiprofessor är Sydsveriges främste entreprenör

Havredryckstillverkaren Oatly från Landskrona föddes ur ett möte mellan en spannmålshandlare och kemiprofessorn Rickard Öste. Ikväll utsågs han till Sydsveriges främste entreprenör.

Oatlys grundare Rickard Öste vann regionfinalen i EY Entrepreneur of the year.Bild: Teodor Axlund
– Han har en otrolig entreprenörsresa bakom sig och jag är säker på att vi än så länge bara sett början på framgångssagan Oatly, säger Bodil Rosvall Jönsson, juryordförande i regionfinalen av EY Entrepreneur of the year.
Nu väntar Sverigefinalen i Stockholm i januari. Segrar Rickard Öste även där, går han vidare till världsfinalen i Monte Carlo nästa sommar.
Det är tjugonde året i rad som EY Entrepreneur of the year delas ut i Sverige, men den internationella tävlingen startades redan 1986 i USA. Syftet är att uppmärksamma entreprenörer med tydliga visioner och goda ledaregenskaper som byggt framgångsrika företag.
Kvällens pristagare fick ta emot utmärkelsen på Malmö Live inför hundratals entreprenörer och näringslivsprofiler.
– Med Oatly har Rickard visat prov på en unik förmåga att kombinera akademisk forskning med trendkänslighet och kommersiellt sinne, säger Bodil Rosvall Jönsson.
Historien om Oatly började redan på 1960-talet. Lundaforskaren Rickard Öste arbetade på samma institution som professor Arne Dahlkvist som upptäckte laktosintolerans 1963. Öste insåg att marknaden för alternativ till komjölk hade stor potential, men det var först några decennier senare som affärsidén utkristalliserade sig.
I dag tillverkar Oatly över 30 havreprodukter i Landskrona som säljs på över 20 marknader.
Den uppstod ur ett möte med en spannmålshandlare som hade svårt att få betalt för sin produktion. 1993 patenterades havredrycken med bevarade betaglukaner, en slags fibrer som sitter innanför skalet på havrekärnan, och Oatly bildades 2001.
I dag tillverkar Oatly över 30 havreprodukter i Landskrona som säljs på över 20 marknader. Ifjor omsatte företaget, som har sitt huvudkontor i Malmö, nästan 270 miljoner kronor.
Juryn motiverar valet av vinnare så här: ”Forskningen inom livsmedelsbranschen har lett fram till en innovation av sällan skådat mått, lägg därtill att göra en affärsidé av havren som man sått, blir att man en världsnyhet i form av mjölkprodukter har fått, och det bästa av allt är att det smakar gott!”
Under regionfinalen utsågs även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt. Segrade i dessa kategorier gjorde Jessica Håkansson och Charlotta Grenter på Framtidskompassen, Per Hidenius från Hypergene och Tomas Ekström från Skillinge Fisk-Impex.
Jessica Håkansson och Charlotta Grenter blev Årets kvinnliga stjärnskott.Bild: Teodor Axlund
Gå till toppen