Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Universitetet anklagas för främlingsfientligt ordval

Lunds universitet använder ordet "massinvandring" för att marknadsföra en debatt. Ordvalet får kritik av den antirasistiska stiftelsen Expo.
– Det är inte alls ett neutralt begrepp. Det är ett väldigt använt begrepp inom den främlingsfientliga och rasistiska idévärlden, säger Sara Duarte på Expo.

På torsdag anordnas en paneldebatt på temat migration i AF-Borgen. "Massinvandring förändrar snabbt det mänskliga landskapet i Europa, utsätter nationalstaters välfärd för påfrestningar och försvagar sammanhållningen inom Europeiska unionen", skriver Lunds universitet på sin hemsida om debatten.
Att Universitetet använder ordet "massinvandring" förvånar den antirasistiska stiftelsen Expo.
– Det är inte alls ett neutralt begrepp. Det är ett väldigt använt begrepp inom den främlingsfientliga och rasistiska idévärlden. Sverigedemokraterna, Avpixlat, diverse olika rasistiska sajter på nätet och till och med nazistiska grupper använder det, säger Sara Duarte, utbildare hos Stiftelsen Expo.
– Det används väldigt ofta för att måla upp ett hot i den främlingsfientliga idévärlden. Man säger massinvandring – det gör att man inte ser individerna utan det blir en enda grå massa med människor som hotar.
Har det tagit sig in i det allmänna språkbruket, även utanför de här kretsarna?
– Nej, inte som jag har sett några prov på. Det här sticker ju ut – att Lunds universitet använder det. Jag har inte sett det innan.
Det är ju många människor som kommer till Sverige just nu – är det inte relevant att använda det här ordet?
– Jag tycker inte det, i och med att det får sådana associationer. Det är ett dåligt ordval. Eventuellt skulle man kunna tala om att det har pågått en massemigration ur Syrien, alltså att miljontals människor har lämnat landet. På den skalan är det absolut inte till Europa eller Sverige.
– Det är klart att man får diskutera utmaningar för välfärden eller för samhället i stort – det är ingen som ifrågasätter att det är en utmaning när det kommer så många människor på kort tid. Men det känns historielöst. Det känns verkligen som ett dåligt ordval.
Blev du förvånad att Lunds universitet skriver så här?
– Man hajar ju till, faktiskt, att de har använt det ordet och inte har funderat en gång till kring det ordvalet.
Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz har inte sett texten när tidningen ringer upp.
– Det är inte bra om vi bidrar till sådana fördomar och sådana extrema åsikter, säger han.
– Min spontana reaktion att det verkligen inte är bra om vi bidrar till ett snett språkbruk som ger fel uppfattning av vad det är vi har framför oss. Precis tvärtom är vår avsikt med det här "Debatt i Lund"-mötet. Men du tar mig på sängen, så jag har inget mer djupsinnigt än så att säga.
Ska ni förändra det eller ska det stå kvar?
– Det är klart att vi måste ändra på det om det väcker sådana här reaktioner och missförstås på det här viset. Det är klart att vi måste ändra på det.
Ulrika Oredsson i redaktionskommittén för Debatt i Lund ringer upp strax efter tidningens samtal med Torbjörn von Schantz.
– Rektor var inne och pratade med mig. Det är väldigt tråkigt om vi förknippas med dem som vi inte vill förknippas med och vi kommer att ändra uttrycket på vår hemsida. Vi får pudla där. Jag har väl uppfattat det som att det i höst har varit någon form av massinvandring, eller åtminstone en större invandring än någonsin, säger hon.
Hur tänkte ni kring det här ordet?
– Jag tänkte inte på det som ett väldigt laddat ord, utan att vi just i höst där vi har haft en väldigt stor invandring. Men jag har inte heller samma kunskap som Expo och kan inte dra samma paralleller som de.
Debatt i Lund arrangeras av Lunds universitet och samhällsvetenskapliga fakulteten i samarbete med Lunds universitets studentkårer, Akademiska föreningen och Sydsvenskan.
Ordet "massinvandring" ersattes under tisdagen av "flyktingkrisen" på Universitetets hemsida.
Gå till toppen