Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Aktör med en brokig karriär

Genomslaget kom med tv-såpan "Rederiet" där Martin Forsström spelade den snälle maskinisten Felix. Sedan dess har han yrkesmässigt gått in på olika vägar. Nu jobbar han som producent och regissör i det nystartade bolaget Storyfire.

"Jag har gjort mycket och det som drivit mig är min nyfikenhet, tror jag", säger Martin Forsström.Bild: Christine Olsson/TT
Martin Forsström bildade bolaget tillsammans med några gamla och nya kollegor första september i år. Själv har han rollen som producent och regissör.
Senaste jobbet är en kortfilm om julstaden Göteborg.
– Vi är ingen traditionell reklambyrå, snarare ett komplement till dem. Eftersom hela marknaden förändras så snabbt har jag svårt att definiera vad tusan vi är.
Även om det är lite knepigt att förklara så tycker han att det är ett jobb som passar honom väldigt bra, både personlighets- och erfarenhetsmässigt.
Under uppväxten har han bott på många olika platser. Under 13 år flyttade familjen nio gånger. Från Göteborg till Halmstad, vidare till Italien sedan tillbaka till Sverige igen till Stockholm via Småland och Skåne.
Hemma diskuterades det flitigt. Martins pappa Christer Forsström har haft många vd-poster, bland annat på Electrolux och TV4. Och mamma Elsbrit Forsström har varit en framgångsrik säljare i förlagsvärlden.
Själv trodde Martin att han skulle bli ekonom, marknadsförare eller kanske jurist.
I stället blev han skådespelare.
– Jag har alltid tyckt att kommunikationsbiten är spännande. Vad ligger bakom, vad vill man säga och hur säger man det så att folk förstår? Det har jag nog hemifrån.
Genomslaget kom 1995 med långköraren "Rederiet" där han spelade Felix Svensson. Därefter följde en rad roller för film, tv och på teaterscenen. En kort tid i början av 2000-talet bodde och verkade han i London.
Samtidigt har Martin Forsström alltid haft flera ben att stå på, bland annat som producent. 2004 långfilmsdebuterade han med ungdomsthrillern "Kyrkogårdsön". Han har också arbetat som inspelningsledare för "Stjärnorna på slottet" och "Ladies night".
Och fram till förra året var han redaktör för TV4:s "Nyhetsmorgon".
– Det har varit en väldigt kul resa och jag har hunnit med en del. Men när jag träffar nya människor verkar det nästan inte trovärdigt när jag berättar vad jag har gjort. Det är ett väldigt brokigt cv.
– Men jag har ju tre barn mellan 15 och 4 år nu så jag är illa tvungen att tygla mig litegrann vad gäller idéerna.
Självklart har Martin Forsström förändrats en del under de dryga tjugo år han varit i branschen. Till exempel har han blivit bättre på att ta hjälp med vissa uppgifter så att han kan ägna sig åt det han är bra på - att vara kreativ och stå bakom kameran, skriva och regissera.
– Sedan förstår jag att det gått en massa år när någon plötsligt lägger armen om en och tittar på de lite yngre och säger: kommer du ihåg?
– Då undrar man hur man hamnade på den här sidan. TT

Martin Forsström

Aktuell: 45 år den 18 november 2015.
Bor: I Saltsjö-Boo utanför Stockholm.
Familj: Hustrun Lina, barnen Harry, 14, Majken 11 och Gösta, 4 år.
Gör: Regissör och producent på Storyfire.
Om att fylla 45: "För första gången hajar jag till på siffrorna. Men det är ju spännande också. Jag mår bra och i huvudet är jag 28 år. Skillnaden är att jag har lite grått skägg nu."
Gå till toppen