Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boplatserna vid stadshuset bortplockade

Polisen har rensat bort boplatserna under bron vid stadshuset.
– Men vi tänker stanna. Det kommer nya saker, säger Viorec Caldarary, som sovit under bron de senaste två veckorna.

– Varför gör ni detta? frågar Gabriel Lactacus uppgivet.
– Vi följer lagen. Man får inte belamra en allmän plats, svarar dialogpolisen Håkan Larsson.
– Varför har vi inte fått någon skriftlig information om att detta ska ske?
Håkan Larsson säger att polisen har informerat i flera omgångar om att EU-migranterna inte får bosätta sig under bron. Gabriel Lactacus frågar hur han ska kunna värma sig nu, när hans filtar och madrasser har blivit beslagtagna. Håkan Larsson förklarar att han kan lämna in en missnöjesklagan hos polisen. sakerna kommer att vara i förvar i ett antal veckor innan de förverkas.
I två veckor har EU-migranterna protesterat mot vräkningen av lägret på Sorgenfri genom att befinna sig under bron vid stadshuset. Man har även övernattat på platsen. Strax innan klockan elva på onsdagen anlände polis till platsen och började slänga EU-migranternas tillhörigheter i en container.
Flera personer på platsen uttrycker en frustration över vilka regler som gäller för polisens agerande.
– Man pratar om ett rättsfall där allt som är större än 60 gånger 60 centimeter kastas, men det är oklart vad det är för ett rättsfall. Om det är en tingsrättdom så har den väldigt liten prejudikatsverkan, säger Anna, som besöker platsen.
Mats Karlsson, biträdande polischef i Malmö, förklarar att polisen i första hand utgår ifrån ordningslagen.
– Vi gör en bedömning på plats. Det är inte så att vi går runt med en tumstock och mäter. Frågan är: Behöver en person, säg, tio kvadratmeter för att utnyttja sin demonstrationsrätt? Ja, så kanske det kan vara, men i det här fallet bedömer vi att belamringen stör den allmänna ordningen, säger han.
Efter en knapp timme har polisen fyllt en container med filtar, madrasser, mindre bord, stolar, sopsäckar med kläder med mera. Gabriel Lactacus har gett upp hoppet om att samhället ska engagera sig för EU-migranternas sak.
– Det spelar ingen roll vad jag säger längre. Folk vill bara få bort oss, säger han.
Viorec Caldarary har bland annat fått sina kläder beslagtagna av polisen. Nu har han bara en mindre väska med tillhörigheter och kläderna han har på sig. Men han tänker stanna under bron, där han övernattat under de senaste två veckorna.
– Jag tänker stanna och demonstrera. Det kommer nya saker. Det kommer alltid nya saker, säger han.
Gå till toppen