Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Här är katternas eget semesterställe

Kattpensionatet i Gessie är känt från tv. Ägaren Monica Ahlsborn bemödade sig om att förvandla det gamla ponnystallet till ett trivsamt ställe för gäster med klös.

Gästerna är lite förmiddagsdåsiga. Sådär som katter kan vara. Ligger i fönsterkarmarna och betraktar trädgården utanför.
– Man blir vän med dem. Några är lugna, några är väldigt snackiga. Vissa har varit här så många gånger att de blir lite som ens egna, säger Monica Ahlsborn.
Det är drygt ett år sedan hon öppnade Brovalla kattpensionat. Gården i Gessie köpte hon några år tidigare, tillsammans med sonen och hans familj. De renoverande och byggde bland annat om grisstallet till åtta hästboxar.
– Jag red själv, men så trillade jag av hästen och tänkte att jag fick sluta med det. Och då var jag tvungen att hitta på något annat.
Tanken på att starta kattpensionat väcktes när en väninna bad henne om hjälp med kattvakt.
– Det slog mig då att det inte fanns något kattpensionat här omkring. Och så kom jag att tänka på det här rummet. Alla trodde att jag var galen. Man var tvungen att gjuta om hela golvet.
2013 påbörjades ombyggnaden av det gamla ponnystallet till kattrum. Monica ritade själv hur allt skulle se ut, med rummen placerade omkring en samlingshall istället för i långa korridorer. Och fönster så att katterna kan se ut.
Hon fick snabbt så många bokningar att hon var tvungen att bygga till. Idag har Brovalla nio rum.
– Många har svårt att hitta någon som kan ta katten när de reser bort. Jag hade 30 förfrågningar i juli, men det var fullbokat redan.
Faktum är att pensionatet även lockat SVT:s programmakare. Brovalla är skådeplats för serien "Kattpensionatet" som just nu sänds i Barnkanalen.
– De ringde i våras och jag trodde först att det var ett skämt. Sen kom sex personer från tv hit och tittade och blev helt förtjusta.
Under tolv dagar var ett tv-team och spelade in. Monica Ahlsborns egen huskatt Speedy fick vara med.
– Men han var inte så förtjust i att bli filmad. Han är inte så förtjust i att vara inomhus.
Monica öppnar dörren till ett av rummen och ett par av de fluffiga gästerna sträcker på sig och går ut för att botanisera bland leksakerna mitt på golvet.
Monica Ahlsborn säger att hon alltid varit djurvän. Hon har tävlat i hästhoppning och haft hund eller katt hela livet. I 20-årsåldern flyttade hon till USA och blev kvar där i 20 år, jobbade som ekonom och bildade familj. Katterna följde med på planet när familjen flyttade från New York till Kalifornien.
Är du mest katt- eller hundmänniska idag?
– Det är svårt att utesluta det ena, men nu när jag inte har någon hund är jag ju mest fäst vid katter.
Det verkat lite trendigt med katter just nu, vad kan det bero på?
– Ja, det verkar så, folk har mer katter. Kanske är de lite lättare att ha hemma, man behöver inte gå ut med dem, kanske är det 40-talisterna som inte klarar av hundar längre. Och det finns ju så många nya sorter.
Kattrender:
TV-katter: Barnkanalen på SVT sänder flera kattprogram. Kattpensionatet, inspelat på Brovalla, visas tisdagar och fredagar klockan 17.
Internetkatter: Det poppar ideligen upp nya gulliga kattvideor på nätet.
Konstkatter: Den österrikiska konstnären Carl Kahlers kattmålning My Wife's Lovers såldes för några veckor sedan för nästan en miljon dollar på auktion.
Verkliga katter: Världens största kattutställning arrangerades nyligen i Malmö
Gå till toppen