Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Säpo med på Zlatans hemkomst

Malmöpolisen står i kontakt med Säpo inför Champions league-mötet MFF-PSG nästa vecka, med folkfest på Stortorget.
– Det är klart att de hemska händelserna i Paris gör oss extra vaksamma, säger lokalpolisområdeschef Erik Jansåker.

Zlatan Ibrahimovic i landslagströjan på Swedbank stadion 2009.Bild: Peter Frennesson
Onsdag 25 november möter Malmö FF Paris Saint-Germain på ett fullsatt Swedbank stadion. Champions league-matchen är en av de största idrottshändelserna i Malmö på decennier.
Efter drömlottningen bokade Zlatan Ibrahimovic själv upp en folkfest på Stortorget inför och under matchen. Malmö stad är medarrangör. Det blir artistuppträdanden, drömmatchen på storbild, servering och tiotusentals människor på torget.
Detta tolv dagar efter fredagens tragiska terrordåd i PSG:s hemstad Paris.
Ett av målen för fredagens terror var landskampen Frankrike-Tyskland på Stade de France. 19 minuter in i matchen detonerade en bomb vid ingång J till fotbollsarenan. Frankrikes president Fraçoise Hollande satt på hedersläktaren.
Belgien ställde in sin tänkta träningslandskamp mot Spanien i Bryssel på tisdagskvällen, av säkerhetsskäl, och med med en kort stund kvar till avspark ställdes träningsmatchen mellan Tyskland och Nederländerna i Hannover in med anledning av ett konkret bombhot.
Läs också Tysklands match inställd efter hot
Planerna på stormatch och folkfest i Malmö ligger kvar. Men inblandades tankar går till Paris och terrordåden finns i diskussionerna mellan berörda klubbar och myndigheter.
– Jämfört med Champions league-matcherna förra året har vi höjt säkerheten en eller två nivåer genom ett yttre säkerhetsstaket med biljettkontroll, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.
– Kring fredagens händelse i Paris har vi en dialog med Uefa och PSG för att bedöma situationen. Vi kan i dagsläget inte se att det finns en förhöjd hotbild i Malmö nästa onsdag. Men vi har definitivt ett större antal värdar och säkerhetsvakter än vad som är vanligt på hemmamatcher.
– Beslutet att ställa in landskampen i Belgien kan jag inte kommentera alls, säger Niclas Carlnén.
Polisen i Malmö står i kontakt med säkerhetspolisen Säpo och med säkerhetsansvariga hos PSG och MFF.
– Vi jobbar för att ha en samsyn och vi följer utvecklingen underrättelsemässigt hela tiden för att se om läget på något sätt förändras, säger lokalpolisområdeschef Erik Jansåker.
– Det är klart att den hemska händelsen i Paris gör oss extra vaksamma i detta arbete. Vi har kontakt med säkerhetspolis om den information och de tips som kommer in.
Jansåker vill inte kommentera hur stor polisbemanning som kommer att krävas vid de två parallella storarrangemangen, på Stortorget och Stadion.
Polisen i Malmö står i kontinuerlig kontakt med Malmö stad.
– Det är tyvärr lätt att dra paralleller till Paris eftersom några av attentatsmännen där var på väg in till en fotbollsmatch, säger Malmö stads säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl.
–  Min förhoppning är att matchen och alla kringarrangemang ska bli till en manifestation för det öppna samhället och de värden våra städer delar; frihet, jämlikhet och broderskap, sa kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i söndags.
Gå till toppen