Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

EU-migranter avvisade från rådhuset

Vid 13-tiden på torsdagen gick cirka 40 EU-migranter och 20 aktivister in i Rådhuset vid Stortorget i Malmö för at sätta sig och lyssna på kommunfullmäktiges möte.

– Vi är här för att politikerna ska se de människor som deras beslut drabbar, sa Samuel Eiriksson, Nätverket för romers rättigheter.
EU-migranterna hade också samlats för att ta del av Katerin Mendez (Fi) motion som vill att utsatta EU-medborgare ska inkluderas i kommunens arbete mot hemlöshet, arbete med arbetsmarknadsåtgärder och socialt bistånd.
När mötet började satte sig ett 40-tal personer på åhörarplats i Rådhuset. Fler personer fick inte komma in, eftersom övriga sittplatser var upptagna av bland annat en skolklass, enligt en ordningsvakt.
Efter drygt en halvtimme avvisades samtliga personer på åhörarläktaren. Anledningen var att EU-migranterna applåderade.
– Vi gick ut och konstaterade att vi förmodligen inte kommer att få komma in igen. Nu har romerna gett sig ut på olika håll för att tigga, sa Samuel Eiriksson.
Fullmäktigemötet fortsatte med en lång debatt om stadens EU-migranter.
Katerin Mendez förslag att EU-migranter ska få rätt till socialbidrag gick inte igenom.
– Det spelar ingen roll om man kommer från Boden eller Bukarest. Reglerna är samma. Då är Malmö stad bara skyldig att ge akut stöd. Exempelvis en bussbiljett till hemorten eller enstaka nätter med tak över huvudet, sa kommunalrådet Carina Nilsson (S).
Tidigare i veckan kritiserade Thomas Hammarberg, ordförande för Kommissionen mot antiziganism, Malmö stads beslut att tömma EU-migrantlägret på Industrigatan.
– Man ska förvarna ordentligt och det ska finnas ett alternativ. 5 nätter på 50 platser i ett evakueringsboende är inte tillräckligt. Det är pinsamt, sa han.
Nu gav Carina Nilsson svar på tal:
– Jag har problem med att Thomas Hammarberg uttalar sig om vårt agerande när han inte har tagit reda på alla fakta.
Miljönämndens ordförande, Carina Svensson (S), höll med:
– Den kunskapsbrist han hade kring lägret är slående och uppenbar.
Gå till toppen