Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundra Malmöbor bjuds in för att utveckla staden

Vad händer om du låser in hundra Malmöbor i 24 timmar och låter dem fundera på nya sätt att göra Malmö bättre? Hittills har eventet, som arrangeras för fjärde gången i helgen, resulterat i en rad nya företag.

I helgen arrangerar Connectors Malmö eventet For Malmö by Malmö som syftar till att göra staden bättre.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Grundarna av Sveriges första matsvinns-catering, Rude Food, träffades på Connectors event, For Malmö by Malmö. Det gjorde även grundarna av den sociala mediesajten Bridgemee och arrangörerna av Food & Kulture.
– Vi har utvecklat en speciell metodologi för att förverkliga idéer, säger Julieta Talavera, medgrundare av Connectors Malmö.
– Många hackathons dör efter 24 timmar, men våra event fokuserar mer på nätverkande och att hitta samarbetspartners än på att kickstarta projekt – det leder till fler projekt på längre sikt, säger Joshua Ng, Connectors andra medgrundare.
Joshua Ng, medgrundare av Connectors Malmö.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Vi träffar dem på Stpln i Malmö där de har sitt tillfälliga kontor. Tidigare satt de på Persborgstorget där de har engagerat de boende i att rusta upp offentliga ytor i området.
Connectors Malmö är en ideell förening med sex heltidsarbetare och ett tjugotal deltidsarbetare. Den startades av de internationella studenterna Joshua Ng och Julieta Talavera 2012 som ett sätt att bygga broar mellan staden och högskolan.
– Vi är ett nätverk av människor med olika kompetenser som tillsammans skapar tjänster och produkter kopplat till stadsutveckling. Svenskar har länge varit vana vid att staten tar hand om alla problem, det här är ett sätt att få människorna i samhället att bidra, säger Joshua Ng.
For Malmö by Malmö är ett av alla event som Connectors Malmö arrangerar. Det går av stapeln på lördag och syftar till att hitta lösningar på fem frågor, däribland hur staden kan bli mer integrerad, hur man kan använda offentliga platser bättre och utveckling av nya produkter kopplat till återvinning och uppgradering av material.
Alla som vill får delta och det kostar inget att vara med.
– Eventet är en möjlighet för Malmöbor att använda sina talanger för allmänhetens bästa och göra Malmö bättre, säger Julieta Talavera.
Julieta Talavera, medgrundare av Connectors Malmö.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Connectors Malmö har fått bidrag av regionala aktörer och av EU men har för tillfället ingen finansiering. Inom kort vill de ombilda föreningen till ett socialt företag.
– Vi vill skapa en affärsmodell av vår metodik. I februari nästa år kommer vi att lansera en crowdfunding-kampanj på Kickstarter. Sedan får vi se vart den tar oss, säger Julieta Talavera.
– Det finns flera andra städer som är intresserade av våra metoder, däribland Hong Kong, Amman och några städer i Danmark, säger Joshua Ng.
– Drömmen vore att ha Malmö som bas och driva en hållbar och mobil verksamhet på många platser i världen, säger Julieta Talavera.
Gå till toppen