Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Medarbetare lämnar Malmö nation i protest mot hantering av sexuella trakasserier

Jonathan Lundberg har under hösten skrivit för Malmö nations tidning Gripen. Nu har han hoppat av i protest mot att nationen, enligt honom, försökt tysta ner en kränkande incident på nattklubben.
– Det går emot allt jag tror på, säger han.
Men nationen tillbakavisar anklagelserna.

Händelsen som gjort att Jonathan Lundberg valt att avsluta sitt uppdrag för nationen utspelade sig under förra helgen. En person som varit på sittning på Malmö nation skrev efteråt på nationens Facebooksida att hon och hennes vän utsatts för kränkande och sexistisk behandling av en annan gäst – utan att vakten som uppmärksammades på händelsen agerade.
Enligt två gäster ska en vakt på Malmö nation underlåtit att agera när en annan gäst uppträdde kränkande och sexistiskt. Nationen utreder nu händelsen. ARKIVBILD.Bild: Johan Pihlemark
Ansvariga på Malmö nation plockade bort inlägget. Och det är det som fått Jonathan Lundberg att reagera. Eftersom han vill jobba som journalist i framtiden håller han på principen att inget ska tystas ner, skriver han på sin blogg under rubriken ”Därför lämnar jag Malmö nation”.
– Jag tror på att lyfta fram och stå upp för enskilda individer. Om jag ska framstå som seriös kan jag inte förekomma i ett sammanhang där man gör tvärtom, säger Jonathan Lundberg.
Senare lade Malmö nation upp ett eget inlägg där man bland annat skriver att man nu ”blickar framåt”. Att nationen valde att ta bort det ursprungliga inlägget förklarar man med att det dykt upp hotfulla kommentarer till det.
William Personne, quarator på Malmö nation, säger att han förstår varför bortplockandet av inlägget väckt reaktioner. Men syftet var inte att tysta ner händelsen, menar han.
– Så här i efterhand kan man kanske tycka att det hade varit bättre om vi bara hade tagit bort den hotfulla kommentaren. Men vi vet inte vad som hade hänt då, kanske hade det kommit ännu fler av det slaget och det är svårt för oss att ha total kontroll över vad som postas. Det är viktigt för oss att vår Facebooksida inte blir ett forum för näthat, säger William Personne.
William Personne, qurator på Malmö nation.Bild: Privat
Jonathan Lundberg har ingen förståelse för borttagandet av inlägget.
– Har man valt Facebook som informationskanal är man också ansvarig för att moderera innehållet där.
Samtidigt har Jonathan Lundberg själv fått kritik för att komma med svepande anklagelser i sitt blogginlägg.
– Jag har återgett olika händelser som sammantaget visar vilken machokultur som finns på nationen. Några av berättelserna jag återger är säkert överdrivna, men de tyder ändå på att det finns något att jobba med inom Malmö nation.
Malmö nation ska genom sin disciplin- och attitydgrupp prata med vakten som var inblandad i händelsen. Sedan vidtar nationen de åtgärder man tycker är lämpliga, säger qurator William Personne.
– Men så som jag uppfattat det är tjejers situation på krogen ett problem inte bara hos oss, utan överallt. Därför har vi, tillsammans med de berörda tjejerna, påbörjat ett arbete tillsammans som vi vill driva inom Kuratorskollegiet för att göra det säkrare för kvinnor i Lunds uteliv i stort.
I samband med detta har det dykt upp kommentarer på sociala medier om att det inte är första gången sexism förekommer på Malmö nation. Håller du med om det?
– Det är inte min bild av Malmö nation. Jag tror att problemet snarare är rikstäckande än specifikt för oss.
Gå till toppen