Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Migrationsverket: ”Vi klarar inte uppdraget längre”

Migrationsverket klarar inte längre uppdraget. Det är fullt i Malmö och i natt kommer runt 100 flyktingar inte att få tak över huvudet.
– Vi kan inte längre erbjuda platser åt alla, säger Åsa Lindberg, regionchef för Migrationsverket Syd.

Migrationsverket på Jägersro i Malmö.Bild: Patrick Persson
I veckan öppnade Migrationsverket Malmömässan för att klara det ökade antalet flyktingar som kommer till Malmö.
På torsdagsförmiddagen fanns runt 2 000 asylsökande på Migrationsverket i Malmö och nära 1 400 var placerade på evakueringsboenden i andra kommuner.
Under natten mellan onsdagen och torsdagen väntade 1 100 asylsökande på att registreras på Malmömässan. Efter det fick inte fler asylsökande plats, det var fullt.
– Vi klarar inte uppdraget längre, säger Åsa Lindberg.
Hon berättar att situationen är akut och att det kommer så många flyktingar till Malmö att platserna inte längre räcker till. Migrationsverket kommer först och främst att ge boendeplatserna till barnfamiljer.
– Än så länge klarar vi att ge barnfamiljerna tak över huvudet. Män som kommer utan familj kan vi inte ge en plats och vi kan inte hänvisa dem någonstans, säger Åsa Lindberg.
Under natten mot fredagen räknar Åsa Lindberg med att runt 100 asylsökande kommer att bli utan en boendeplats.
– Vi börjar i en liten skala för vi vill inte skapa kaos. I nuläget är det ett tjugotal personer som har sökt asyl men som nu får hitta ett boende på annat håll, säger hon.
När de asylsökande blir stående på gatan får Malmö stad gå in och ta över ansvaret.
– Ja, det är socialtjänstlagen som träder in, säger Åsa Lindberg.
Hur det kommer att se ut längre fram vågar Åsa Lindberg inte säga. Men varje dygn kommer det runt 800 asylsökande till Malmö.
– Vi kanske skulle behöva köra iväg med tio bussar upp i landet för att avlasta, men jag kan faktiskt inte ge en exakt siffra. Vi får inte hjälp i den takt vi behöver. Vi får se hur det utvecklar sig, säger Åsa Lindberg.
Gå till toppen