Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyktingar fick sova i regnet

Kartonger på golvet är så nära madrasser det kan bli för asylsökande som trängs i Migrationsverkets "väntsal" i Malmö. Andra får sova utomhus när boendena tar slut.
Dessutom bollas 200 flyktingar mellan Sverige och Danmark.

En grupp asylsökande har tillbringat natten på gatan utanför Migrationsverkets ankomstboende i Malmö. I går varnade myndigheten för att man inte längre kunde erbjuda tak över huvudet.Bild: Stig-Åke Jönsson/TT
Konsekvenserna har inte låtit vänta på sig. Under natten har flera asylsökande nekats boende och kastats ut från Migrationsverkets kundmottagning i Malmö med hjälp av polisen. Anledningen ska ha varit att prioritera nyanlända barnfamiljer.
— Man har där avvisat 20-30 personer som har fått sova ute, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westfond, till TT.
När TT:s fotograf besökte Migrationsverkets ankomstboende ett stenkast från kundmottagningen i morse låg mycket riktigt ett 30-tal personer och sov utanför lokalerna, vissa direkt under bar himmel i regnet. Via tolk berättar ett par av dem att de kom till Malmö och registrerades i går, men tvingades sedan lämna Migrationsverkets lokaler utan att erbjudas tak över huvudet.
Flyktingar fortsätter att strömma till en mässhall i utkanten av Malmö. Malmömässan har under veckan förvandlats till ett jättelikt väntrum för asylsökande, där folk sover huller om buller på golven. Många har bara åkt buss några stenkast innan de hoppar av — färden började på Hyllie station där de kommit med tåg från Danmark. Och blivit stoppade i polisens gränskontroll.
— Då måste vi försöka omdirigera människor, till exempel om några har boende hos släkt eller vänner, och på så vis frigöra utrymmen. Det finns små hål att täppa till, men det blir svårare att hitta dessa, säger Sonny Johansson, Migrationsverkets arbetsledare på plats, till TT.
Läget beskrivs som kaosartat av Jennie Sörman som är sektionschef för Migrationsverket i syd.
— Självklart är det en form av kaos när vi inte har boenden att erbjuda till folk som kommit till Sverige och registrerat sig, säger hon till TT.
Ungefär tre av tio personer brukar kunna ordna ett boende på egen hand, enligt Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.
— I så fall prioriterar vi att registrera dem. Så fort de är registrerade kan de åka vidare till det boende som de ordnat själva, säger han till TT vid ett besök i vänthallen.
— Det här är en helt unik situation. Vi har aldrig sett något liknande i vårt land tidigare.
"Förfärligt" säger Malmö stads chef på sociala resursförvaltningen när hon får höra att människor sovit ute under natten. Men hon hävdar samtidigt bestämt att de asylsökande inte är kommunens ansvar.
— När det gäller asylsökande är det ett statligt ansvar. Och om man inte klarar av situationen måste man be om hjälp från andra statliga myndigheter, säger Annelie Larsson, till TT.
Trots allt ska det föras diskussioner mellan Malmö stad och Migrationsverket under dagen. Men Larsson är förvånad över att inte till exempel universitetslokaler och annat som står tomt under helgen kan användas.
Runt 200 flyktingar som vill återvända till Danmark från Sverige får inte längre komma in i grannlandet, enligt polisen. Många har skickats fram och tillbaka av myndigheterna på båda sidor av Öresund. Frågan har nu lyfts till UD.
— De får ta det på den nivån, säger Ewa-Gun Westford till TT.
Gå till toppen