Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ja till bosättning för EU-migranter vid Sankt Hans

Det blir tidsbegränsat bygglov för husvagnar på Sankt hans backar. Byggnadsnämnden tog beslutet under torsdagskvällen och oppositionen reserverade sig.

Här kan det bli husvagnsparkering.Bild: Ingemar D Kristiansen
Trots beslutet är det inte aktuellt att erbjuda EU-migranter husvagnsplats på en parkeringsplats vid Sliparebacken.
Läs också Ny konflikt om EU-migranter
– Bygglovet gäller fram till den 19 november 2016. Det är en förutsättning att det fattas ett beslut av kommunstyrelsen innan det kan bli av. Just nu ser det ut som det inte behövs, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.
Han var själv inte närvarande vid beslutet i ärendet eftersom han betraktas som jävig. Björn Abelson bor i området närmast Sankt Hans backar och tillhör den skaran av berörda grannar.
Läs också SD lägger ut adresser till flyktingboenden
Kommunen har fått många protestskrivelser från oroliga grannar och M, C, FP och KD var också kritiska till beslutet.
– Ärendet skulle ha bordlagts i väntan på beslut i kommunfullmäktige och det har kommunens jurister också sagt, säger Christer Wallin (M).
Partierna skriver i sin reservation att de är "tveksamma till om Lunds kommun över huvud taget ska anlägga boplatser som riskerar att få karaktär av kåkstäder. Detta är ingen värdig boendeform för de mindre väl lottade EU-medborgarna. Ett stort problem är att det saknas tillgång till vatten på parkeringen."
Gå till toppen