Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Med ändrade arbetstider skulle operationssalarna kunna användas mer tidseffektivt."

Många operationssalar står tomma stora delar av dygnet. Det vill oppositionsrådet Carl Johan Sonesson (M) och ledamoten Carina Wutzler (M) i Region Skåne ändra på.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vårddebatten i Sverige och Skåne 2015 handlar om tillgänglighet. Vi är övertygade om att mycket kan göras bättre med nya metoder och öppnare former. Ta till exempel alla dem som tvingas vänta i ett och ett halvt år på att få sitt urinläckage åtgärdat. Det är alldeles för länge.
Läs också Replik: "För många kliniker är det mest effektivt att det finns läkare i jour för att rycka in när det behövs."
Väntetiderna i dessa fall orsakas av brist på operationskapacitet, att annat prioriteras före just urinläckage. Är det rimligt? Vi vet att många operationssalar i Skåne står oanvända under stora delar av dygnet, fyllda med dyr utrustning. Salarna borde kunna användas mer effektivt. Det lidande som många får utstå på grund av felaktiga eller missriktade prioriteringar borde kunna undvikas. En förändring skulle dessutom innebära klara samhällsekonomiska vinster.
Det talas ofta om bristen på vårdpersonal. Samtidigt är personaltätheten här högre än i de flesta andra OECD-länder. Sverige ligger till exempel i topp vad gäller antal läkare per invånare samtidigt som vi har det näst lägsta antalet läkarbesök per invånare och år.
Hur arbetet organiseras är naturligtvis avgörande, och detta talar allt fler om. Rätt person på rätt plats. Vad det inte talas tillräckligt ofta om är arbetstiderna.
Läs också Replik: "Problemet är inte joursystemet. Problemet är bristen på vårdplatser."
På sjukhus jobbas det dygnet runt. Patienter behöver inte vård enbart på dagtid. Därför är undersköterskor och vaktmästare schemalagda att arbeta också på kvällar, nätter och helger. Men läkarna är det inte. De har istället jouravtal som ger tillbaka många fler timmar än vad som satsas. Läkarnas kompensationsledighet hackar sedan sönder den ordinarie verksamheten. Detta är ett känt problem som påverkar vården negativt och försämrar tillgängligheten. Sveriges Kommuner och Landsting hade frågan uppe på sin kongress i förra veckan. Styrelsen hänvisade då till att arbetstidsfrågor ska avgöras lokalt, men att det inte är tillfredsställande att det finns hundra olika arbetstidsmodeller runt om i landet. Kanske vågar man hoppas på åtminstone en nationell översyn. Klart är att utan samordning blir det svårt att komma vidare i en fråga som ingen på lokal nivå har klarat av att göra någonting åt.
Läs också Replik: "Det finns många patientnära åtgärder som skulle öka produktiviteten"
Det behövs tuffare tag från ansvariga både i frågan om läkarnas jour och om de ökade kostnaderna för hyrpersonal. 2014 hyrde landstingen och regionerna in vårdpersonal för 3,4 miljarder kronor och vi vet att under 2015 har denna kostnad accelererat i Skåne. Under januari till augusti ökade kostnaden med 65 procent jämfört med samma period 2014, samtidigt som vårdproduktionen minskade. Här har Konkurrensverket framhållit att det går att göra annorlunda, inte minst genom att stimulera privata alternativ. De privata vårdcentraler som drivs av en allmänläkare som själv är aktiv i verksamheten är enligt Konkurrensverket bäst på att hålla nere utgifterna för hyrläkare.
Med ändrade arbetstider för planerad vård skulle operationssalarna kunna användas mer tidseffektivt. Det finns också anledning att släppa in privata vårdgivare i vårdlokalerna. Om den egna verksamheten inte har möjlighet att bedriva verksamhet dygnet runt kan operationssalarna, med sin dyra utrustning, hyras ut på kvällar och helger till den som vill och kan bedriva verksamhet där. Patienterna bryr sig inte om vem som utför ingreppen, det viktiga är att kvaliteten är hög. Då är det vår skyldighet som sjukvårdspolitiker att ta de initiativ som krävs. Det är dags att genomföra Operation: Öppna salarna.
Carl Johan Sonesson (M)
Carina Wutzler (M)
Carl Johan Sonesson (M) är regionråd och oppositionsledare i Region Skåne.
Carina Wutzler (M) är ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
Gå till toppen