Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Olsson (V): Därför sprack den rödgrönrosa koalitionen

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var inte beredda att kompromissa det minsta i budgetförhandlingarna. Det hävdar Mats Olsson (V), som i ett blogginlägg ger sin bild av varför det rödgrönrosa samarbetet kraschade. "Det var diktat: Gör exakt som S och MP vill eller lämna samarbetet".

Den 4 november sprack den rödgrönrosa koalitionen, som styrt Lund sedan valet, när Vänsterpartiet valde att lägga ett eget budgetförslag. V ville göra några extra satsningar och höja skatten med 30 öre, till skillnad från S, MP och Fi som hade 15 öres skattehöjning i sitt förslag.
Efter sprickan uttryckte sig vänsterpartister ganska försiktigt. Men nu tar Mats Olsson (V) bladet från munnen. I ett blogginlägg beskriver han bakgrunden till sprickan:
"Vänsterpartiet sökte kompromisser och skruvade ganska snart ner en föreslagen skattehöjning från 40 till 30 öre. S och MP rörde sig inte en millimeter. Det visade sig ganska snart att det inte var fråga om någon förhandling, det var diktat: Gör exakt som S och MP vill eller lämna samarbetet."
– Vi har in i det sista hoppats på att de på något sätt ska ta sitt förnuft till fånga, men det verkar ju inte så. Jag tycker att våra sympatisörer och väljare har rätt att veta vad som hände, säger Mats Olsson som förklaring till att han nu publicerar inlägget.
Han anklagar också S och MP för att medvetet anpassa sig till de borgerliga partierna. "Efter att ha blivit nedröstade kan man då med viss rätt hävda att det inte är så stora skillnader. Motiveringen för att fortsätta styra är just att det egna förslaget inte skiljer så mycket från det segrande borgerliga, vilket ger någon sorts legitimitet", skriver han.
Anders Almgren (S) delar inte Mats Olssons bild. Han menar att Vänsterpartiet kommit sent med sitt förslag om en större skattehöjning, efter att de rödgrönrosa tidigare under hösten pratat om att höja skatten med 10 öre.
– Vi var tydliga med att för att samarbetet ska hålla måste vi ha en gemensam budget. Hur den budgeten sedan ska se ut kan man diskutera. Men om man från en månad till en annan ändrar sig från 10 öres skattehöjning till 40 öres skattehöjning – då har man mycket att vinna på om man kommer med detta i god tid, framför sina skäl och förbereder diskussionerna. Då är det inte fullt så framgångsrikt om man kommer med det sent i processen, säger Anders Almgren.
– Det är helt nya krav och helt nya satsningar och det klarar man inte inom ramen för en tilläggsbudget.
Emma Berginger (MP) håller med Anders Almgren.
– Med relativt kort varsel vill Vänsterpartiet dra igång regelrätta budgetförhandlingar, vilket vi inte hade tänkt att det här skulle innebära överhuvudtaget.
– När man vet att en majoritet i fullmäktige i juni avslog ett förslag om skattehöjning på 25 öre är det inte särskilt realistiskt att komma med en skattehöjning som är högre än 25 öre om man vill försöka få igenom sin politik, säger hon.
Hon menar att det inte var fråga om några diktat från S och MP.
– Jag kallar det en förhandling när man sätter sig ner och lägger fram sina olika bud och diskuterar dem fram och tillbaka.
S och MP avfärdar påståendet att de anpassar sig till de borgerliga partierna för att i efterhand kunna hävda att man nästan fått som man vill. Anders Almgren menar att S och MP redan från inledningen av samarbetet varit tydliga med att de rödgrönrosa behöver förankra delar av sin politik hos framför allt de borgerliga mittenpartierna.
– Då gav Vänsterpartiet besked: "Det är inga problem, vi är med på ett sådant arbetssätt". Men man måste ju göra det i praktiken också och då kan man inte bara sitta och lägga sina egna förslag, utan man måste vara beredd att diskutera bredare lösningar, säger Anders Almgren.
– Vi trodde väl att alla fyra partier som var med i koalitionen från början gick in i det här med öppna ögon och visste om vad det var för utmaningar som väntade oss och att vi inte skulle kunna driva igenom vår politik fullt ut i och med att vi inte har en majoritet, säger Emma Berginger.
Gå till toppen