Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vem är denne Anders Ygeman?

Han är inrikesministern som stått pall när kriserna gripit tag i svenska folket. Anders Ygeman har synts överallt för att ge besked om terrorhot, gränskontroller och flyktingkris.
Här är ett snabbportätt av denna rubrikernas man.

Under Göran Perssons tid som statsminister specialiserade han sig på bostadsfrågor.
Efter valnederlaget 2006 blev han Socialdemokraternas talesman i miljöfrågor och var påtänkt som miljöminister om Mona Sahlin hade fått chansen att bilda en rödgrön regering.
Efter ännu en valförlust blev han ordförande i trafikutskottet och sågs som en given kommunikationsminister om Håkan Juholt skulle fått chansen att bli socialdemokratisk statsminister.
Men när Stefan Löfven gick segrande ur fjolårets riksdagsval ratades Anders Ygeman både som miljöminister och kommunikationsminister. Han fick i stället ta sig an ett helt nytt ämne genom att oväntat bli utnämnd till inrikesminister.
När han i oktober i fjol kom till Lejonbacken i Stockholm för att bli fotograferad på en gruppbild med 21 andra nybakade ministrar suckade han tungt:
"Det är bara att gilla läget och att än en gång läsa in sig på ett nytt område".
Anders Ygeman har lärt sig efter hand och diskuterar nu Schengenregler, polisdatalag och internationellt terrorsamarbete på samma självklara sätt som han tidigare talat om utsläppsrätter, koldioxidskatt och klimatförhandlingar.
När svenska folket har plågats av flyktingkris och terrorhot har det behövts en fadersgestalt som lugnt, tryggt och tydligt har kunnat förklara vad det är som vi alla har att förhålla oss till.
När det var tsunamikris för tio år sedan intogs den rollen av kung Carl Gustaf och Fritidsresors Lottie Knutsson. Alla undrade var Göran Persson tog vägen i krisens stund.
Den här gången är det Stefan Löfven som anklagats för att vara frånvarande. I stället är det Anders Ygeman som trätt fram som en tillförordnad landsfader.
Vem är då denne Ygeman?
Det korta svaret är att han är en 45-årig tvåbarnspappa från Årsta, söder om Söder.
Det något längre svaret är att han som son till Ingvar Ygeman måste ha kristänkandet i blodet. Pappan var krigskorrespondenten som intervjuade Moder Teresa, Indira Gandhi och Nelson Mandela – och som var mannen som gjorde den allra sista intervjun med Olof Palme.
Ett tredje svar är att Anders Ygeman är en djurgårdare som en gång var vice ordförande i SSU och som alltid ansetts tillhöra vänsterfalangen i Socialdemokraterna.
Den beskrivningen stämmer inte in på de frågor som han i en egen personbeskrivning påstår sig "brinna för": ordning, säkerhet och krisberedskap.
Han lägger dock till ytterligare tre frågor: rättvisa, utveckling och trygghet.
Gå till toppen