Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Emma Denward och Jazzcrusaders hittar precis rätt ton, sväng och tilltal.

Barnmusik är inte den lättaste leken i parken. Bevis för det får den som kollar av utbudet av barnskivor emellanåt.
Denwardbandet i Petra Löfmarcks dockversion.Bild: Petra Löfmarck
Det gäller att finna rätt tilltal; att inte tala nedåt eller tvärtom låta fjäskigt tillgjord, utan skapa en rak och okonstlad kommunikation. Språket och det man snackar om måste hamna på rätt våglängd.
Sådana saker behöver förstås ingen berätta för sångerskan Emma Denward. Och det nya albumet "Stjärnjazz" med piano­trion Jazzcrusaders är en hit på flera sätt.
Texterna i de egna låtarna handlar om sådant som berör oss alla, stora som små - ensamhet, blueskänslor, stormande kärlek, glädjen över en sorglöst härlig sommardag och sorgen efter en kär person som försvunnit upp till himlen.
Emma Denwards ädelskånska ton är avspänd och naturlig, hon går rätt på känslorna utan att vare sig spela ned dem eller överdramatisera.
Hon råkar dessutom vara en utmärkt sångerska, som både kan lyfta fram texter och drilla iväg lite läcker scatsång. Pianisten Magnus Hjorth, basisten David Andersson och trummisen Anders Vestergård lirar snärtig och smart pulserande bopbaserad mainstreamjazz, med plats för tillfällig vis- och folkton.
Såväl musiken som texterna har helt enkelt alla chanser, hos mamma & pappa likaväl som hos ungarna.
Vill man däremot tända (lite mindre) kids på symfoni­orkester är "12 sånger om månaderna" ett bra val. Norrköpings symfoniorkester spelar där nya, roliga sånger av Anna Charlotta "Pop och politik" Gunnarson och Klas Backman.
Musikalartisten Ayla Kabaca och en barnkör tar sig an årstiderna frejdigt, livfullt och proffsigt.

TIPS

Emma Denward & Jazzcrusaders: Stjärnjazz (Drumvoicerecords)
Gunnarson/Backman/Gustavsson: 12 sånger om månaderna (Naxos).
Gå till toppen