Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

FP vill fakturera för EU-migranters hemresor

Lunds kommun har under året betalat hemresor för 137 EU-migranter. Kostnaden uppgår till en kvarts miljon och Philip Sandberg (FP) tycker inte att Lundaborna ska stå för notan.

Philip Sandberg.
– Det är inte rimligt att vi betalar för EU-migranters hemresor. Det ser ut att kunna bli uppemot 300 000 kronor i år. Det är orimligt att Lunds kommun ska stå för det när de rest hit av egen fri vilja, säger Philip Sandberg.
Mellan den 1 januari och den 11 november har kommunen betalat 249 000 kronor för hemresor.
Enligt socialdirektör Annika Pettersson så har det förekommit att personer åkt hem på kommunens bekostnad mer än en gång.
– I år, fram till den 18 november, har 137 personer fått hemresa beviljad och ett fåtal har fått två gånger av särskilda skäl.
Enligt Annika Pettersson tar socialtjänstlagen ingen hänsyn till var den hjälpbehövande kommer ifrån. Det som gäller är att personen uppehåller sig i Lund och befinner sig i en nödsituation, då kan kommunen gripa in och stå för en hemresa om alternativ saknas. Eftersom det görs en bedömning utifrån varje enskilt fall så finns det inget tak för hur mycket EU-migranters hemresor får kosta.
Enligt socialförvaltningen har 27 personer fått avslag av olika skäl, bland annat eftersom de haft egna pengar. En del har också fått avslag eftersom de redan tidigare fått hemresa betald och i samband med det fått information om att planera sitt uppehälle ifall de återvänder.
– Jag reagerar mycket starkt på de attacker vi sett mot EU-migranter runtom i landet. Det är helt oacceptabelt. Men likväl måste vi kunna diskutera vilket ansvar samhället har för människor som befinner sig här tillfälligt och då är min utgångspunkt att lagen ska gälla lika för alla, säger Philip Sandberg (FP).
Tillfällig akut hjälp och hemresa ska kunna erbjudas, menar han, men kostnaden ska inte belasta Lund.
– Vi föreslår att man gör en sammanställning av kostnaderna och skickar en faktura till den rumänska staten. Fungerar det inte så får vi inleda en rättsprocess i EU-domstolen så att man får klarlagt vilka skyldigheter Rumänien har mot sina medborgare.
Philip Sandberg tycker att Lund borde gå i bräschen för en sådan process.
– Det är bra om man får det här prövat och det skulle öka pressen på EU-länder som Rumänien och Bulgarien. Många kommuner funderar över hur man ska hantera frågan och riktlinjerna är otydliga.
Lika för alla, är hans utgångspunkt.
– Vi kan inte förvänta oss den här hjälpen om vi reser utomlands och det fungerar inte på samma vis här för tyska turister eller japanska utbytesstudenter. Systemet faller på sin egen orimlighet, säger Philip Sandberg (FP).
Enligt socialförvaltningen finns det inga möjligheter till fakturering.
– Om någon behöver resa till Kiruna kan vi inte heller kräva resekostnad av hemkommunen, säger Annika Pettersson.
Förvaltningen följer socialtjänstlagen och det ingår inte i uppdraget att kräva betalning. För det krävs utredning och politiska beslut.
– Det behövs ett politiskt uppdrag i så fall.
Gå till toppen