Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazister hade inte sökt tillstånd för demonstration

På lördagseftermiddagen demonstrerade Svenska Motståndsrörelsen (SMR) i centrala Lund. Nu kommer det att upprättas en anmälan om brott mot ordningslagen eftersom SMR inte sökt tillstånd för manifestationen.

Demonstrationen med ett 30-tal deltagare inleds vid Nova under eftermiddagen. Vid halv fyra går tåget längs Nöbbelövsvägen, eskorterade av ett 20-tal poliser.
Läs också Polisen går inte vidare med misstankar mot 32-årig nazist
I täten går tre män med en banderoll med texten "Invaders not welcome". Mitt i texten syns tre svarta silhuetter av figurer med automatvapen.
Ingen i ledet vill prata. En talesperson som vill vara anonym säger att man helst tågat till Lunds centrum men att man finner sig i polisens beslut eftersom demonstrationstillstånd saknas. Han antyder att det varit bråttom med planeringen.
Tåget fortsätter till Kävlingevägen och mot Norra kyrkogården där deltagarna parkerat sina bilar. Klockan är runt halv fyra när tåget plötsligt vänder och gör helt om mitt på Kävlingevägen.
Läs också Större polisinsats på Nova Lund
Polisen reagerar snabbt genom att ställa sig i vägen. Diskussion uppstår.
– Det är sista chansen nu, säger polisen Johan Lindkvist, som är yttre befäl.
Demonstranterna får fortsätta men hänvisas till rondellen vid Kung Oskars väg. Tåget vänder igen och fortsätter sin marsch med tre man i varje rad. Det är nästan uteslutande yngre män som deltar.
– Rättning, säger en man i megafon.
I övrigt är det helt tyst.
– Jävla nazister, skriker en kvinna, när demonstrationen anländer till rondellen vid tio i fyra.
Fanbärarna ställer sig främst tillsammans med ett par medlemmar som har sköldar med texten "Radikal kamp".
Medan snön faller håller partimedlemmen Sebastian Elofsson ett tal framför gamla brandstationen.
– Vi ska stoppa massinvandringen och påbörja återvandringen, säger han.
På andra sidan gatan blir en man upprörd.
– Ta väck dem, det är en skam att ni står här utan att göra något, säger han till en polis med hund.
Annars består publiken mest av löpare och cyklister i reflexvästar som råkar passera.
Allt går lugnt till. Tidigare under eftermiddagen omhändertas en av demonstrationsdeltagarna som inte vill följa polisens anvisade väg. En sköld tas i beslag.
Vid halv fem går demonstranterna tillbaka till sina bilar vid Norra kyrkogården.
– Vi vill ha tillbaka skölden, säger en av demonstranterna till polisen. Skölden lokaliseras till en polisbil och återlämnas.
Demonstranterna står kvar i en stor klunga på parkeringsplatsen. Utanför kyrkogården börjar en liten skara motdemonstranter samlas. De har följt efter sedan rondellen.
– Uppsittning, kommenderar mannen med megafonen och alla sätter sig i sina bilar.
De lämnar parkeringen i konvoj och en man vid utfarten skyndar sig att skriva ner alla registreringsnummer.
Polisen följer efter konvojen och snön börjar lägga sig.
En dryg timme senare dyker delar av demonstrationsföljet upp på köpcentret Väla i Helsingborg. Även där håller de upp sin banderoll, innan de avvisas av ett stort antal poliser.
Läs också Nazister demonstrerade på Väla

Svenska motståndsrörelsen, SMR

Svenska motståndsrörelsen, SMR, är en svensk militant nazistisk organisation som bildades 1987. SMR säger sig genom revolution vilja "skapa en nordisk nationalsocialistisk republik bestående av de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island och eventuellt de baltiska länderna."
Organisationen beskrivs som mycket hierarkisk med en rad stränga regler för sina medlemmar. Tills för en månad sedan leddes SMR av Klas Lund från Skara, tidigare dömd för dråp och rån enligt Expo. Nu består ledningen av en handfull personer.
Flera av frontfigurerna är dömda för grova brott och SMR uppmanar sina medlemmar att beväpna sig, enligt Expo.
Enligt sajten Nordfront, en del av SMR, genomförs liknande demonstrationer på flera platser i Skandinavien idag. 
Gå till toppen