Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De vill förena hälsa med mat i sitt nyöppnade veganska kafé

Vad är väl en cashewnöt? Visst, bra att knapra på – men också något att göra ost, yoghurt och bakverk av. I systrarna Ailham Vozzis och Aidah Samphanis nyöppnade kafé är nöten en röd tråd i nästan allt de tillagar.
– Cashew är så himla bra. Men vi gör nötfria tårtor också, säger Ailham Vozzi.

Hon och lillasyster Aidah Samphani har ätit vegetarisk kost i hela sina liv. Numera är de veganer och försöker äta så hälsomedvetet som möjligt. Den matfilosofin genomsyrar deras nyöppnade kafé Cashew vegan kitchen på Kyrkogatan 21.
– Vi har inget gluten i vår mat, inget raffinerat socker och råvarorna är ekologiska, säger Aidah Samphani, som precis som sin storasyster är utbildad kock.
För drygt ett år sedan bestämde sig systrarna för att börja jobba tillsammans, istället för åt andra restauranger. De startade först en cateringverksamhet men har nu utökat sin rörelse till att också innefatta lunchservering på torsdagar och fredagar.
– Det går jättebra. Även om det skiljer tolv år mellan oss är vi lika i sättet och kompletterar varandra. Vi är kreativa båda två och tycker om att fundera fram nya smakkombinationer, säger Ailham Vozzi.
Även om de serverar varm mat är det nog ändå bakverken som står i centrum på kaféet. Ailham Vozzi har jobbat som chocolatier och vill att de hälsosamma sötsakerna ska påminna om vanliga praliner.
– En fördom mot vegansk och hälsosam mat är nog att det inte är gott. Men det är det ju – och man kan äta med gott samvete, säger hon.
Systrarna tycker att trenden med rawfood och hälsokost märks tydligt i Lund. När andra förr tyckte att de gjorde lite konstiga matval, är det nu många som äter precis som de gör. Men deras mål är att även köttätare ska komma till kaféet.
– Vi hoppas kunna utveckla kaféet till en deli så småningom, där vi kan sätta ihop veganska ostbrickor med nyttiga tillbehör, säger Aidah Samphani.
Gå till toppen