Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dyrare att ha barn på fritids

Föräldrar kan få betala fritidsavgift hela året, istället för nio månader som idag. Det är en av förändringarna som föreslås när fritidsverksamheten för mellanstadiet organiseras om.

Lunds kommun erbjuder idag på vardagseftermiddagarna en verksamhet som kallas fritidsklubbar för de barn som går i fyran, femman och sexan.
Men Skolinspektionen har konstaterat att verksamheten bryter mot lagen eftersom fritidsklubbarna inte är öppna under jul- och sommarlov och eftersom det i flera fall inte är rektor som leder verksamheten, utan istället personal från kultur- och fritidsförvaltningen.
Därför måste Lunds kommun göra om systemet. Idag ska politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera frågan. Tjänstemännen har utrett olika alternativ och förespråkar en lösning där skolan ska ha ansvar för och erbjuda fritidshem för alla barn 6-13 år. Verksamheten ska vara öppen hela året och avgiften ska därför betalas tolv månader om året istället för nio, som det är idag.
Det föreslagna alternativet är det som är billigast för kommunen av de tre som varit aktuella.
– Vi kan naturligtvis inte peka på ett alternativ som ger högre kostnader när vi står inför ett kostnadsläge där vi ska dra ner. Alternativet håller sig inom den budgetram som finns för verksamheten, säger Britt Steiner på kommunkontoret.
Förslaget innebär att det kan bli problem att fortsätta med verksamheten på de fritidsklubbar som ligger separat från skolorna och som barn från flera olika skolor kommer till, till exempel fritidsklubben på Östra Torn.
– Där skulle ett antal rektorer vara ansvariga för verksamheten, för det är rektor på den skola som barnet går på som också ska ha ansvar för fritidshemsdelen, säger Britt Steiner.
– Varje rektor får titta på hur detta ska bedrivas bäst, vilka lokaler som finns i skolan och hur man kan samordna fritidshemsverksamheten på ett bra sätt. Den diskussionen får tas i samverkan med kultur och fritid för att ta vara på de goda erfarenheter som vi har från fritidsklubbarna.
Förändringarna ska enligt planerna införas den 1 augusti nästa år.
Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet hur fritidsverksamheten ska omstruktureras.
Gå till toppen