Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Innoscentias smarta etiketter ska bli nästa Tetra Pak

Robin Thiberg, utsågs nyligen till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer. Företaget han driver utvecklar smarta etiketter som berättar hur färskt ett livsmedel är i realtid.

Robin Thiberg och Erik Lindberg, grundare av Innoscentia.Bild: Kajsa-Stina Kalin
– Min drivkraft är att påverka och förändra och att kombinera befintlig och ny teknologi i våra äldsta branscher, säger Robin Thiberg.
Han är tillsammans med Erik Lindberg grundare av Innoscentia. Affärsidén utgår från Lundaforskaren Martin Olssons upptäckt. Han fann för några år sedan ett sätt att registrera nedbrytningsprocesser i livsmedel med en enkel sensor som detekterar bakteriers restprodukter, bakteriemetaboliter.
Sensoretiketten innehåller ett bläck som ändrar färg från rött till grönt när metaboliter binder till ytan.
– Ju fler metaboliter som binds in, ju mer ändras sensorn. Såväl de optiska som de elektriska egenskaperna förändras. Det gör att vi kan koppla upp varje enskild förpackning och säga hur maten mår i realtid, säger Robin Thiberg.
Han och Erik Lindberg har drivit bolaget på heltid sedan i somras. De har fått pengar från både LU Innovation System och Vinnova för att utveckla sin produkt. På bara några månader har de även lyckats knyta flera stora samarbetspartner till sig, däribland förpackningstillverkaren Flextrus och livsmedelsproducenten Atria Scandinavia.
– De är kravställare för att vi ska kunna utforma lösningen så att den kan implementeras så smidigt som möjligt, säger Robin Thiberg.
I juli gick Kent Lörd in som styrelseordförande. Han har mångårig erfarenhet av att leda förpacknings- och etikettföretag och fungerar som bollplank i produktutvecklingen och som dörröppnare till förpackningsklustret.
I april nästa år räknar Innoscentia med att göra sina första pilotförsök tillsammans med kunder. Målgruppen är i första hand förpackningsföretag, livsmedelsproducenter och livsmedelsbutiker. I andra hand kan det bli aktuellt att ta fram en konsumentprodukt.
– Många litar inte på sina sinnen. Omkring en tredjedel av all mat slängs och det är ett stort problem. Kunde man sätta en sensoretikett på insidan av en matlåda så skulle den kunna registrera om maten fortfarande var ätbar eller inte.
Tanken är att tekniken ska användas för att förlänga bäst före-datumet på kött, fisk och fågel, garantera livsmedelskvaliteten och snabbare spåra källan vid ett utbrott av matburen smitta.
Bolaget har globala ambitioner och räknar med att ha sin första betalande kund 2017.
– Det Tetra Pak blev när de kom på tetraedern, det ska vi bli inom smarta förpackningslösningar, säger Robin Thiberg.
FAKTA

Robin Thiberg

Robin Thiberg, medgrundare av Innoscentia.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Aktuell: Utsågs nyligen till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer av Åforsk och SISP – Swedish Incubators & Science Parks. Priset består av ett stipendium på 200 000 kronor.
Gör: Medgrundare av Innoscentia som utvecklar en smart sensor som registrerar hur färsk maten är.
Citat: ”Det är kalas att driva företag i Skåne. Lokalerna kostar mindre än i Stockholm, det är billigare att leva här, det finns mycket duktigt folk och vi har Köpenhamn på nära håll. Dessutom finns det både ett stort livsmedelskluster och en stark förpackningsindustri.”
Gå till toppen