Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pink Programming växer till Göteborg och Umeå

Utvecklareventet för kvinnor, Pink Programming, etableras i Göteborg och Umeå. I Malmö har initiativtagarna startat ett samarbete med Foo Café.

Pink Programming Sunday har arrangerats en gång i månaden under hösten på Minc och Foo Café. Nu etableras eventet i Göteborg och Umeå. Från vänster: Farnaz Motamediyan, Emma P Borgström och Anitha Show.Bild: Maisa Dabus
– Vi har lyckats visa att det är en myt att tjejer inte är intresserade av programmering, alla våra event har varit fullsatta. Nu hoppas jag att företag slutar gömma sig bakom ursäkten att de inte kan anställa tjejer för att tjejer inte har programmeringsintresse, säger Vanja Tufvesson, medgrundare av Pink Programming.
Hon drog igång programmerings- och jämställdhetsinitiativet i somras tillsammans med Tone Pedersen. Tillsammans anordnade de ett läger för kvinnor med intresse för programmering i augusti. Under hösten har de arrangerat ett event i månaden i Malmö.
– Det är mycket tack vare att Foo Café har hjälpt oss. Hade vi inte fått den hjälpen hade vi inte kunnat ha en träff i månaden, säger Vanja Tufvesson.
Vanja Tufvesson, medgrundare av Pink Programming.Bild: Kajsa-Stina Kalin
I september anordnades Pink Programming för första gången i Stockholm. I november arrangeras det första eventet i Umeå tillsammans med organisationen Datatjej och i december går det första Göteborgseventet av stapeln.
Pink Programming uppstod ur ett behov. Grundarna, som själva är utvecklare, önskade sig fler kvinnliga kollegor.
– De månader jag har drivit Pink Programming har jag träffat fler kvinnliga utvecklare än de senaste fem åren, säger Vanja Tufvesson.
Flera företag och organisationer har visat intresse för programmeringsinitiativet. Göteborgseventet sponsras till exempel av Spotify som lånar ut sina lokaler och föreläser under arrangemanget. Oktoberevenemanget i Malmö sponsrades av Qlik och några kvinnliga anställda var på plats och berättade om bolagets mjukvara Qlikview.
Mobenga, HiQ Skåne, Netlight Consulting, Minc, Knackeriet och Volvo har också varit involverade.
– Jag tror inte att det är en slump att de företag som sponsrat oss råkar vara företag som jobbar med jämställdhet och prioriterar det. Första steget mot en mer jämställd IT-bransch är att inse och erkänna problemet, sedan kan man prova olika lösningar. Jag hoppas att fler företag följer efter de bra initiativen.
Pink Programming drivs idag helt ideellt. Inför nästa år planerar grundarna att sätta ihop några sponsorspaket så att de kan arbeta utifrån en budget.
– Det skulle underlätta planeringen av eventen. Idag är vi helt beroende av sponsring av mat och lokaler till varje event då vi vill att de ska vara gratis, säger Vanja Tufvesson.
Gå till toppen