Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protesten framför Stadshuset är avbruten

I tre veckor har EU-migranterna protesterat utanför Stadshuset. Nu är demonstrationen för ett nytt boende avbruten.

Nu är den tre veckor långa protesten utanför Stadshuset avbruten.Bild: Albin Brönmark
- Det beror framförallt på vädret, säger Johanna Nilsson från Nätverket för romers rättigheter.
När kylan tog tag i Malmö på riktigt ställde frivilliga upp för att ge de protesterande EU-migranterna tak över huvud. Det är både frivilligorganisationer och privatpersoner i Malmö som erbjudit hjälp
Protesterna framför Stadshuset startade tisdagen den 3 november sedan polisen tömt Sorgenfrilägret tidigt på morgonen.
Första natten sov EU-migranter och aktivister på madrasser och pappkartonger på August Palms plats fram för stadshustrappan.
Under senare tid har de slagit läger i cykeltunneln under Föreningsgatan.
Men nu är alltså demonstrationen slut, i stället ska fokus ligga på  att lösa den akuta boendesituationen när snön och minusgraderna kommer.
- Lösningen vi har nu är på kort sikt, säger Johanna Nilsson. Vi menar fortfarande att myndigheterna måste hjälpa till att ge dem tak över huvudet.
På torsdag åker Nätverket för Romers Rättigheter till Stockholm för ett samordningsmöte med Nätverket för Romska EU-migranter, som startats av Hans Caldaras, Thomas Hammarberg och Mats Åberg.
-Vi ska lyfta frågan med de hemlösa romerna på ett nationellt och internationellt plan, säger Johanna Nilsson.
Gå till toppen