Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Veterinärgruppen Evidensia etableras i Nederländerna

Evidensia Djursjukvård, som bildades av bland andra Specialistdjursjukhuset Helsingborg och Djursjukhuset Malmö 2012, köper Nederländernas största djurklinikkedja Dierenzorggroep. Köpet gör Evidensia till Europas ledande kedja för djursjukvård.

Specialistdjursjukhuset Helsingborg är ett av djursjukhusen som 2012 bildade djursjukvårdskoncernen Evidensia. I veckan etablerar de sig i Nederländerna. På bilden opereras chihuahuan Mishka som har brutit benet.Bild: Jenny Leyman
– Evidensia är nu närvarande i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Ambitionen är att fortsätta växa i gruppens befintliga marknader och även fortsätta expansionen till nya länder. Målet för 2018 är att fördubbla omsättningen, säger Anders Thunberg, koncernchef i Evidensia.
Djurklinikkedjan Evidensia startades 2012 av Specialistdjursjukhuset Helsingborg, dåvarande Djursjukhuset Malmö, Strömsholm Specialistdjursjukhuset Hund och Katt, Strömsholm Specialistdjursjukhuset Häst, Södra Djursjukhuset i Stockholm samt riskkapital­bolagen Valedo och Olof Skarman Invest.
I september förra året blev det svenska riskkapitalbolaget EQT huvudägare och sedan dess har koncernens omsättning vuxit med sextio procent, främst genom förvärv.
Evidensia som bland annat äger Specialistdjursjukhuset Helsingborg växer med förvärv i Nederländerna. På bilden från 2012 simtränar sjukgymnasten Carina Bäckström Laiza som opererats för diskbråck.Bild: Jenny Leyman
I somras tog koncernen det första steget utanför Norden genom köpet av Bessy’s Tierklinik i Schweiz. Affären har följts av förvärv i Tyskland och idag har Evidensia nästan 160 helägda djurkliniker och djursjukhus, över 2 200 medarbetare och omsätter 2,3 miljarder kronor på årsbasis.
Syftet med förvärven är att öka möjligheterna till medicinska samarbeten och samverkan mellan kliniker. Tillväxten drivs av att husdjur ses alltmer som familjemedlemmar, därmed ökar efterfrågan på avancerad djursjukvård.
– Historiskt har branschen varit fragmenterad, men nu genomgår den en stark förändring. Tack vare tydliga fördelar för tidigare ägare, personal och inte minst djurägare genom bättre kvalitet och tillgänglighet finns ett starkt intresse att ansluta sig till större grupper. Evidensias snabba utveckling är ett bevis på det, säger Anders Thunberg.
Gå till toppen