Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Genovation Care vill starta ett nytt skånskt sjukhus

Region Skåne och forskaren Deniz Kirik startar det gemensamma bolaget Genovation Care. Bolagets syfte är att attrahera donationer till ett nytt skånskt sjukhus specialiserat på genterapeutiska behandlingar av bland annat Parkinson.

Region Skåne och forskaren Deniz Kirik startar det gemensamma bolaget Genovation Care.Bild: Lars Dareberg
– Vår plan är att Skåne ska bli världsledande på utveckling av nya genterapeutiska behandlingar för bland annat Parkinson och Huntingtons sjukdom, säger Deniz Kirik, professor i neurovetenskap på Lunds universitet och delägare i Genovation Care.
Han driver även Lundabolaget Braingene som utvecklar just nya genterapeutiska behandlingar av allvarliga hjärnsjukdomar. Hans forskning på området har fått internationellt genomslag och inom tre år räknar han med att ha en första behandling redo för mer omfattande kliniska prövningar på patienter.
I dagsläget saknas det dock infrastruktur, både på sjukhusen i Sverige och internationellt, för att genomföra stora kliniska försök av genterapeutiska behandlingar. Det blev upprinnelsen till Genovation Care.
– Jag har tittat på hur man har gjort prövningar av genterapeutiska behandlingar i USA. En studie involverade 58 patienter på elva olika sjukhus och processen tog tre år. Det är väldigt dyrt och krångligt. Kan man samla patienterna på ett sjukhus som är specialiserat på att testa behandlingar i framkant sparar man mycket tid och pengar, säger Deniz Kirik.
Deniz Kirik driver Braingene som utvecklar nya genterapeutiska behandlingar av allvarliga hjärnsjukdomar.Bild: Lars Dareberg
Målsättningen är att ett nytt specialiserat sjukhus ska finnas på plats på Skånes universitetssjukhus inom fem år. Det är en ambitiös och kostsam plan och det är skälet till att Genovation Care bildats.
– Vi startade företaget för att vi inte vill att allt ska finansieras av Region Skåne. Vi hoppas på att få finansiering från fler organisationer och företag i Europa. Patienterna som kommer att behandlas där kommer inte bara att komma från Skåne, utan troligen från hela Norden och övriga Europa.
Bakgrunden är att det finns en unik kompetens i Skåne kopplat till nya genbehandlingar av hjärnsjukdomar som Parkinson. Även i fråga om genetiska ögonsjukdomar och blödarsjuka ligger skånsk genforskning i framkant.
– Sverige har tappat mark inom life sicence-området de senaste tio åren. Det här är ett försök att bygga en ny life science-spets i Sverige som kan bli global på lång sikt. Det kommer att skapa jobb och locka forskare och pengar till regionen, säger Deniz Kirik.
Gå till toppen