Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Psykologer: Inte schyst lägga ansvaret på enskilda

Steget från oro över klimatet till aktiva förändringar är stort för de flesta.
– Just därför behöver strategin att i domedagstermer förklara i vilket akut läge vår planet befinner sig kompletteras.

Viktoria Konstenius.Bild: Privat
Det säger Viktoria Konstenius, psykolog och initiativtagare till "Psykologi för hållbar utveckling".
– Att endast larma om klimatkrisen kommer inte att föra oss till den omställning som krävs för att stoppa klimatförändringarna, utan leda till ångest och handlingsförlamning hos många av oss.
Att låta människor känna att de själva bär ansvaret för att ”rädda jorden” är inte schyst, anser hon.
För att skapa en permanent beteendeförändring mot en hållbar värld behövs nya samhällssystem som gör det naturligt för medborgarna att vara miljövänliga.
Självreflektion över hur vi överutnyttjar jordens resurser är aldrig fel. Och enskilda initiativ till hållbara lösningar är viktiga och bör premieras av politiker.
– Men, för att skapa en permanent beteendeförändring mot en hållbar värld behövs nya samhällssystem som gör det naturligt för medborgarna att vara miljövänliga, menar Viktoria Konstenius.
Läs också "Jag insåg att jag måste ta hand om mig själv."
"Psykologi för hållbar utveckling" är ett informellt nätverk av psykologer som diskuterar hur deras kunskaper kan användas för att skapa nya och hållbara samhällssystem.
Genom att förstå människors beteendemönster och samtidigt ta hänsyn till vanliga faktorer som motverkar en positiv förändring — som tidsbrist, bekvämlighet, ekonomi och dålig tillgång till goda valmöjligheter — går det att skapa lösningar som gör att medborgarna tycker det är lätt och naturligt att vara klimatsmart, förklarar Viktoria Konstenius.
Då främjas en beteendeförändring som i förlängningen formar en attityd och en vilja att verka för ett hållbart samhälle.
Är inte huvudpoängen att skapa en medvetenhet om vikten att värna jordens resurser?
– Jo, men att jobba utifrån att först ändra en attityd, för att på så vis skapa en beteendeförändring, är svårt. Man behöver arbeta i andra änden också.
Läs också Behov av terapi mot oro över jordens framtid.
Ett sopsorteringssystem, som gör det enkelt att vara klimatsmart, är ett exempel.
– Då främjas en beteendeförändring som i förlängningen formar en attityd och en vilja att verka för ett hållbart samhälle.
Gå till toppen