Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Valet av julvärd provocerar de utövande kristna

För kristna är julen betydligt mer än Kalle Anka och paket...

Tv-profilen Gina Dirawi är årets julvärd i SVT.Bild: Claudio Bresciani/TT
Med valet av Gina Dirawi, som har muslimsk bakgrund, ger SVT prov på en osedvanligt grov provokation mot såväl kulturella som utövande kristna, och detta på den största kristna högtiden under året.
Gina Dirawi syns redan i vart och vartannat program där hon själv är stjärnan.
Men julen firas till minne av Yeshuas, Jesu födelse i Betlehem. Som muslim förnekar man centrala motiv som hans gudom, att han dog och uppstod och att Guds ande verkade i honom.
För kristna är julen betydligt mer än vad den är för Gina Dirawi: "Kalle Anka, paket och familjegemenskap".
Läs också Vilken gud tror tidigare års julvärdar på?
SVT bör här göra en pudel och ta hänsyn till vad julen står för för dem i Sverige som räknar sig som kristna. I mångkulturens namn borde visas respekt inte bara för dem med annan religion eller åskådning.
Brith Aspenlind, Malmö
 
SVAR DIREKT
Vi frågar inte julvärd om tron
På julafton vill vi att SVT ska vara den härliga gästen som bjuds in till svenskarnas julfirande. Det tycker vi att vi lyckats med i valet av årets julvärd.
Vilken tro, om någon alls, man bekänner sig till är inte en fråga vi ställt till någon av våra julvärdar. Uppdraget är att samla tittarna på årets största familjehelg.
Safa Safiyari, programdirektör SVT
Gå till toppen