Sverige

Flyktingbeslutet splittrar miljöpartister i Skåne

Miljöpartiet splittras djupt av regeringens beslut att strama åt flyktingpolitiken.
Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö, kritiserar den egna partiledningen.
Riksdagsmannen Rasmus Ling från Malmö tycker att MP måste överväga att lämna regeringen.

Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö, kritiserar den egna partiledningen.Bild: Håkan Röjder 2014
Regeringens besked om att flyktingpolitiken ska skärpas skakar Miljöpartiet i grundvalarna. Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin får tung kritik.
Transportöransvar vid Öresundsbron och färjor som stoppar en stor del av de asylsökande från att nå Sverige. Tillfälliga uppehållstillstånd. Kraftigt minskad anhöriginvandring.
Många miljöpartister tycker det är obegripligt att språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin gick med på åtstramningen.
– Regeringens beslut är sorgligt. Horribla förslag som får katastrofala följder, säger riksdagsmannen Rasmus Ling från Malmö.
När delar av förslagen tas upp i riksdagen kommer han att rösta emot sin egen regering.
– Jag kan omöjligt ställa mig bakom något som ligger så långt ifrån allt jag tror på och som jag gick till val på, säger Ling.
Flera andra MP-riksdagsledamöter har sagt att de inte kan stödja regeringens förslag i riksdagen, däribland EU-nämndens ordförande Carl Schlyter och Jakob Dalunde från Stockholm.
När asylpaketet togs upp i MP:s riksdagsgrupp på tisdagen protesterade många. Men Romson och Fridolin fick ändå med sig en majoritet.
Språkrörens tyngsta argument var: Lämnar vi regeringen blir det ännu hårdare flyktingpolitik. Dessutom behöver Sverige minst av allt en regeringskris.
I Malmö har Miljöpartiet – som styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna – beslutat hålla ett extra krismöte på måndag kväll. MP-kommunalrådet Karolina Skog är mycket besviken på regeringens beslut.
– Vi i Malmö har haft tät kontakt med vår partiledning. Vi har efterlyst åtgärder som förbättrar flyktingmottagandet. Nu har vi fått raka motsatsen. Det här är definitivt inte vad vi ville ha, säger hon.
Kommunalrådskollegan Nils Karlsson är lika kritisk. På Twitter ironiserar han över beslutet genom att skriva en lista över "sämre förslag från en svensk regering". Nummer ett på hans lista är "Baltutlämningen". Nummer två "Vi anfaller ryssen vid Poltava!" Och nummer tre: "... eh? Kommer inte på fler."
Rasmus Ling menar att MP nu måste överväga att lämna regeringen.
– Vi måste absolut diskutera den saken. Man kan inte driva en politik som går tvärs emot allt man står för och allt man gick till val på för bara ett år sen. Regeringsmakten har inget egenvärde. Det är ett verktyg för att driva en politik vi tror på, säger Rasmus Ling
– Vi måste diskutera med våra partikamrater i Malmö. Då kommer frågan om att lämna regeringen definitivt upp, säger Karolina Skog.
Både Stefan Löfven och MP-språkrören har slagit fast att det kommer så många flyktingar till Sverige att situationen är ohållbar.
Vad skulle regeringen ha gjort istället för att strama åt?
– Ta till drastiska åtgärder som att hota dra in Sveriges EU-avgift. Då skulle man tvinga andra EU-länder att ta större ansvar, säger Rasmus Ling.
Emma Berginger, MP-kommunalråd i Lund, ogillar också regeringsbeslutet.
– Det här är inte alls grön politik, säger hon.
Men till skillnad från partivännerna från Malmö försvarar hon Åsa Romsons och Gustav Fridolins beslut att stanna kvar i regeringen.
– Det är viktigt att MP sitter kvar i regeringen och påverkar. Hade vi lämnat så hade förslagen kunnat bli ännu värre. Helt stängda gränser.
Gå till toppen