Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

"Jag har velat påminna om hur bräcklig vår värld är"

Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog och nu klimatdebattör, har skrivit flera barnböcker om klimatet. Han vill inte skrämmas utan väcka nyfikenhet, förklarar han.

Pär Holmgren.Bild: Bart van der Gaag
Vad vill du förmedla med dina böcker?
– Min målsättning har varit att inte skriva något som kan upplevas som hotfullt. Istället har jag velat väcka nyfikenhet kring frågor som rör klimatet, vår miljö och omvärld ur ett barnperspektiv. Den vuxne som läser böckerna för barnen kan nog skönja ett allvar, mellan raderna. Jag har ändå velat påminna om hur bräcklig vår värld är och vilka enorma utmaningar vi står inför.
Du är också ute på skolor och föreläser. Vad slås du av hos dagens unga?
– Det fantastiska i hur mycket kunskap de besitter. De är långt ifrån okunniga och medvetna om vilka utmaningar vi står inför. Det ger mig hopp. Vi står inför ett paradigmskifte, men den omställningen känns inte lika svår att föreställa sig efter att ha varit ute och pratat med dagens gymnasieungdomar och högstadieelever.
Hur ska föräldrar, lärare eller andra vuxna förhålla sig till barns oro över klimatet och vår framtid?
– När det gäller små barn är det viktigaste att få dem att bli nyfikna på hur vår omvärld fungerar. Men också att de får en relation till naturen, ta med dem ut i skogen och utforska den tillsammans.
– Med större barn handlar det för det första om att du som förälder eller lärare måste sätta dig in i frågor som rör klimatet så du vet vad som är berättigad oro och vad som är myter och överdrifter.
– För det andra kan man uppmuntra sina barn eller elever till att engagera sig. De som jobbar med de här frågorna säger att en lagom dos klimatångest, som inte är förlamande, kan verka som en katalysator.
– Låt barnen gå med i en förening, starta ett miljöråd på skolan eller något annat så att barnen känner att de bidrar till en positiv förändring men också att de får träffa likasinnade. Tillsammans kan man göra ännu mer.

Barnböcker om miljön

Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog och nu klimatdebattör, föredragshållare och naturskadespecialist, har hittills skrivit tre barnböcker om Torsten och hans farmor som tillsammans utforskar vår miljö. Nästa år kommer den fjärde och sista boken i serien.
Gå till toppen