Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Klimatpanelen litar på felaktiga datamodeller

Sedan 1988 har FN:s klimatpanel IPCC försökt bedöma risken för klimatförändringar orsakade av människor. Jag anser att uppdraget är omöjligt eftersom vi inte vet gränserna för klimatets naturliga variationer. Då kan vi inte heller säga om, eller hur mycket, människan påverkar det. Vi bör inte heller lättvindigt bolla med begrepp som ”klimatförändringar” eller ”klimatsmart”.
Dåvarande ordföranden i FN:s klimatpanel IPCC, Rajendra Pachauri, under ett besök i Stockholm. I februari i år lämnade han ordförandeposten, som nu är vakant.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Klimatförändringarna har trots detta blivit en allmän sanning. Men det har förstås krävt mycket fusk. Högvärmen under vikingatiden och kölden under den lilla istiden 1300-1850 har trollats bort. En skrämmande, skräddarskydd rapportsammanfattning för policymakare och pressen släpps ett halvår innan man släpper den nedtonade, och ibland nedskurna, huvudrapporten.
E-brev från forskare som förser IPCC med sina tillrättalagda data har läckt och det finns en brist på forskning som är granskad av sakkunniga kollegor. Kritiken har varit omfattande.
Min uppfattning är att klimatpanelen – och därmed en vilseledd värld – litar på felaktiga datamodeller som med ”95 procents säkerhet” ritar sina branta kurvor hela vägen till år 2100. Något bevis som jag litar på för att koldioxid – livets gas – har, eller kommer att ha, en farlig påverkan på klimatet finns inte. Tvärtom, tillsammans med den lilla värmningen under slutet av 1900-talet, så har en ökad koncentration bidragit till att jorden blivit grönare och bördigare.
Men det är på detta underlag det är tänkt i Paris att våra pengar ska lovas bort till internationella fonder utanför demokratisk kontroll.
Kevin Benn
Gå till toppen