Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö stad och Region Skåne bevarar Öresundshuset i Almedalen

Malmö stad och Region Skåne blir huvudarrangörer av nästa års upplaga av Öresundshuset i Almedalen. De räknar med att satsningen som mest kommer att kosta 2,6 miljoner kronor.

HD:s och Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan ledde ett av alla samtal som hölls i Öreundshuset i ALmedaln i år. Här samtalar hon med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Peter Danielsson (M) och Flemming Pless, regionrådsledamot, Region Hovedstaden.Bild: Fredrik Norrlid
Tidigare har samarbetsorganisationen Öresundskomiteen haft huvudansvaret för Öresundshuset. I dagsläget är det oklart om Öresundskomiteen kommer att finnas kvar när den nya organisationen Greater Copenhagen är på plats.
– Formellt är komiteen inte nedlagd och formellt har inte den nya organisationen bildats ännu. Men vi har utgått från att Öresundskomiteen inte kommer att ta hand om den här uppgiften att samordna Öresundshuset, säger Anders Mellberg, kommunikationsdirektör i Malmö stad.
Malmö stad och Region Skåne är dock nöjda med effekterna som Öresundshuset gett, och väljer därför att gå ihop för att bevara satsningen.
Mötesplatsen Öresundshuset etablerades 2010 och har blivit ett årligt återkommande inslag under Almedalsveckan. Syftet är att sätta regionens utmaningar och möjligheter på den nationella agendan. Förra året diskuterades bland annat infrastrukturella utmaningar, möjligheterna som skapas kring forskningsanläggningarna ESS och Max IV samt hur kompetensen hos människor som flyttar till regionen bäst kan tas tillvara.
– Vi har fått en del gränshinder att försvinna via dialogen och andra jobbas det med. Ifjor presenterade vi en storstadsöverenskommelse mellan Malmö, Stockholm och Göteborg som säkert kan få stor effekt på vilka beslut som tas på nationell nivå, säger Anders Mellberg.
De hoppas på att fler offentliga och privata aktörer ska vilja delta i Öresundshuset, gärna som medarrangörer. Helsingborgs stad och Lunds kommun har redan sagt ja. Nu vill Anders Mellberg att fler ur näringslivet ska haka på.
– Det som har saknats många gånger i Almedalen är ett samarbete mellan näringslivet och det offentliga. Inte minst ur ett Malmöperspektiv är det slående eftersom vi har många samhällsengagerade företagare i Malmö.
I år arrangerade Öresundshuset ett fyrtiotal programpunkter som samlade 5 300 åhörare. Kostnaden för 2015 års Öresundshus blev omkring den som nästa års upplaga som mest får kosta, det vill säga 2,6 miljoner kronor.
Gå till toppen