Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stora torget eller Stortorget?

Del av David Mackliers karta från 1692, med norr nedåt.
Zlatans stora torg. Dagens Nyheters utsände reporter gick vilse i Malmö när han i sin artikel skrev att Zlatan inför matchen mellan MFF och PSG hade bokat ”Stora torget”.
Men om reportern har bristande kunskaper i geografi är det vid närmare eftertanke svårare att anklaga honom för historiskt försummelse. Det är nämligen inte första gången en stockholmare döper om vårt ståtliga torg.
Vid tiden då torget avlades – mellan 1538 och 1542 – benämndes det följdriktigt Thet ny torg. Det var under den danska tiden och man kan notera att det Thet ny torg i Malmö faktiskt är äldre än Kongens Nytorv i Köpenhamn.
Men så blev Malmö och Skåne svenskt 1658. För att kunna orientera sig i den nya staden lät den svenska kommendanten och översten David Macklier uppföra en karta över Malmö, med kompaniernas placeringar. Det är Malmö äldsta karta med flertalet gatunamn.
Det var alltså denne stockholmare som satte Malmö på den svenska kartan och därmed gav stadens malliga renässanstorg ett nytt namn:  Stora Torget.
Namnet återkommer senare på kartor fram till mitten av 1800-talet, i konsekvent harmoni med den mindre grannen kallad Lilla Torget.
Karta över centrala Malmö från 1850, av okänd kartritare.
Gå till toppen