Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Toppolitiker uppmanar till flyktingsmuggling

Hanna Gunnarsson, toppnamn för Vänsterpartiet i Lund, uppmanar till flyktingsmuggling. "Vi behöver börja gömma och smuggla flyktingar över Öresund nu. Som vi gjorde under kriget." skriver hon på sin Facebooksida.

Hanna Gunnarsson, Vänsterpartiet i Lund. ARKIVBILDBild: Ingemar D Kristiansen
Efter att regeringen under tisdagen meddelat att flyktingpolitiken ska skärpas reagerade Hanna Gunnarsson med besvikelse.
På Facebook skrev hon: "Det är en fruktansvärd politik, en skam för Socialdemokraterna och Miljöpartiet /.../ Vi behöver börja gömma och smuggla flyktingar över Öresund nu. Som vi gjorde under kriget."
Läs också Hanna Gunnarsson får stöd från liberalt håll
I kommentarer längre ner i tråden gjorde hon fler paralleller till andra världskriget: "Jag skulle definitivt vara beredd att hjälpa personer som flyr från krig till Sverige om staten inte har förmågan att göra detta /.../ Precis som mina fellow helsingborgare gjorde under kriget. Det har smugglats flyktingar över Öresund förr."
– Om det blir så pass svårt att ta sig hit att personer i behov av skydd inte kan göra det, då kan vi hamna i en situation där vi har personer som står vid gränserna och inte kan komma över. Då tror jag att vi som befolkning behöver fundera hur vi ska agera, precis som vi har gjort tidigare. Jag kommer från Helsingborg och där hjälpte man danska judar över sundet för att man inte hade möjlighet att komma över på något annat sätt och räddade därmed livet på dem, säger Hanna Gunnarsson.
Danmark var ju under andra världskriget ockuperat av nazister. Kan man jämföra det med att någon idag skulle behöva stanna i Danmark istället för att komma till Sverige?
– Jag är ingen expert på asylpolitik, men om det är så att man står vid en gräns och känner att man inte kan komma över... Danmark har ju också en flyktingpolitik som inte är så jättevälkomnande och då kanske man blir fast i Tyskland. Och säger Tyskland stopp kanske man blir fast i länder ännu längre söderut. Det värsta scenariot är ju att alla blir fast i Grekland och jag tror inte att det är bra. Det är bättre att vi hjälps åt i Europa. Är inte staterna beredda att göra det kanske befolkningen får hjälpa till.
Men det du skriver om är att smuggla flyktingar över Öresund och du jämför med hur det var under kriget. Den jämförelsen kan ju tolkas som att Danmark idag är i samma läge som landet var när nazister styrde där.
– Nej, Danmark är ju inte ockuperat, så det är det ju inte. Men flyktingarna kan vara i samma läge som de var under kriget när man inte kunde fly över gränserna. Vi är inte där nu och vi kommer förhoppningsvis inte att komma dit. Men om flyktingmottagandet i Sverige blir så pass hårt att staten inte är beredd att ge personer som är i behov av en fristad det – då tänker jag att befolkningen får hjälpa till och lösa det, precis som vi har gjort tidigare.
Men folket har ju valt människorna som planerar att genomföra de här förändringarna. Är det rätt att bryta mot demokratiskt fattade beslut?
– Ja, i vissa fall så tänker jag att det är det. Regeringen fattar sina beslut utifrån den information som de har, men vi har ju inte folkomröstningar om de besluten. Så det är klart att regeringen ibland kan fatta beslut som inte har en grund hos väljarna. Det tycker jag är ganska uppenbart just nu, när man ser den debatt som pågår inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet och även i Vänsterpartiet.
– Jag tror att vi människor måste agera så att vi hjälper våra medmänniskor om de är utsatta för fara. Man kanske inte gör det exakt enligt protokollet. Det är en av mina kompasser som människa: att kunna hjälpa till om det behövs, om jag inte skadar någon annan eller förstör någon annans egendom. Skulle jag rent teoretiskt – nu är vi inte i den situationen ännu – hjälpa några flyende syrier eller afghaner över Öresund utan att skada dem eller skada någon annan så ser jag inga problem med det.
Du skulle vara beredd att själv smuggla flyktingar över Öresund?
– Om vi var i den situationen att gränserna var stängda så skulle jag kunna tänka mig att göra det, ja. För att kunna rädda deras liv.
Hur förankrat är det här i partiet?
– Det här är inget partipolitiskt. Det här är en allmänmänsklig åsikt. Jag har sådana också.
Gå till toppen