Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beneli startar en internationell utbildning om smarta etiketter

Etikettföretaget Beneli i Helsingborg bjuder in kunder, partner och tillverkare till en internationell utbildning om framtidens etiketter. Målsättningen är att Beneli Academy ska bli arenan där framtidens teknik diskuteras.

Beneli startar en internationell etikettutbildning i Helsingborg. På bilden syns bolagets vd Robert Östman (vit skjorta) och ägare Anders Eliasson.Bild: Tobias Andersson
Den första upplagan av Beneli Academy ägde rum i veckan. Omkring 30 personer från europeiska varumärkesägare och leverantörer deltog. Tanken är att Beneli Academy ska arrangeras en gång om året och bli en internationell mötesplats för personer som på något vis arbetar med smarta etiketter.
– Med Beneli Academy får vi ta lite större plats än att bara vara en klassisk etikettillverkare. Vi vill bli arenan där man pratar om framtidens teknik, säger Robert Östman, vd på Beneli.
Beneli har i många år drivit en etikettskola riktad mot kunder som arbetar med grafiska etiketter. Den utbildningen handlade i första hand om tryckteknik, material och maskiner.
Det nya Beneli Academy tar sikte på framtidens teknik, däribland digitaliserade etiketter för tillämpning i bland annat vården.
Det har lett till att en ny bransch fått upp ögonen för företaget. På utbildningen i veckan deltog flera representanter från IT- och telekomindustrin.
– Vi kallar den kategorin för systemintegratörer. De har en applikation eller en funktion, men ingen sensor. Ett exempel är konsultföretaget ÅF som har ett verksamhetsområde som jobbar mycket med förpackningar, säger Robert Östman.
I år omsätter Beneli cirka 95 miljoner kronor. Omkring hälften av intäkterna kommer från tillverkning av grafiska etiketter och hälften från tillverkning av digitala etiketter.  Det kan till exempel handla om etiketter som innehåller ett RFID-chip och kan mäta värden hos diabetessjuka.
– På sikt tror jag att en större del av vår omsättning kommer att komma från etiketter som innehåller sensorer. Men jag tror också att vi kommer kunna göra fler grafiska etiketter uppkopplade, säger Robert Östman.
Gå till toppen