Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

De är redo för race mot Europatoppen

I helgen är det dags för Short track speed skating på Malmö Isstadion. Tävlingen ”Star Class Malmö 2015” är en av tre deltävlingar i Europacupen och totalt deltar 40 föreningar från 11 länder. Från SK Skrinnaren är tre unga åkare uttagna. Vi har träffat dem och pratat om mål, träning och skridskoslipning.

Fabrice Dufberg Suh, 18 år, Slottsstaden.
Hur länge har du åkt skridskor? Vad är tjusningen med short track?
– Jag började med skridskoskola för tio år sedan. Först handlade det mycket om att leka och ha kul. När jag prövade short track gillade jag det direkt. För fyra år sedan började jag satsa seriöst. Det härligaste är att känna vinden i ansiktet och när man känner sig stark och bara kan trycka på. Sedan är det kul att se att man utvecklas, eftersom det är en hastighetssport blir resultatet väldigt konkret.
Vad krävs för att bli en bra short track-åkare?
– Det är en teknisk sport och man måste ha känslan i sig. Den känslan och det tekniska tar tid att bygga upp, så man måste ha det tålamod som krävs.
Vilket är ditt mål i den här tävlingen?
–  Att komma bland de åtta bästa och gå vidare till finalen. Och så ta några medaljer. De fysiska förutsättningarna finns, så det känns bra.
Jacob Jansson, 18 år, Svedala.
Hur länge har du åkt skridskor? Vad är tjusningen med short track?
– Jag är i stort sett född med skridskorna på. Båda mina föräldrar åker. Men jag har prövat många andra sporter. 2011–2012 blev det mer allvar med short track. Jag älskar tävlingen och känslan när man vinner.
Vad krävs för att bli en bra short track-åkare?
– Förutom styrka och uthållighet är materialet väldigt viktigt. Skenan är lite böjd och det gäller att slipningen görs rätt så att man får en perfekt böj. Vi slipar själva, så det gäller att man lär sig att göra det bra.
Vilket är ditt mål i den här tävlingen?
– Att komma till en A-final, helst alla tre i deltävlingen, ta medalj och så klart att gå vidare till Europafinalen.
Hampus Hende, 17 år, Bunkeflostrand.
Hur länge har du åkt skridskor? Vad är tjusningen med short track?
– Jag följde med en kompis till skridskoskolan för sju år sedan och fastnade. Men jag har väl satsat lite mer seriöst de senaste tre åren. Jag gillar farten som man kan bygga upp. När det går bra är känslan oslagbar.
Vad krävs för att bli en bra short track-åkare?
– Man måste gilla mjölksyra! Nej, men man måste ha tålamod och uthållighet och stå ut med mjölksyran för att nå resultat.
Vilket är ditt mål i den här tävlingen?
– Att komma till en A-final, men helst bättre än så. Främsta målet är att få en så bra start som möjligt på säsongen.
Fabrice Dufberg Suh, 18, Jacob Jansson, 18 och Hampus Hende 17 tävlar i olika klasser i helgens tävlingar: Fabrice och Jacob i juniorklass A och Hampus Hende i juniorklass B. De har flera stora framgångar med sig i bagaget. I förlängningen hägrar OS i Pyeongchang 2018.
Short track en hastighetstävling på skridskor. Loppen körs i en hockeyrink och varvsträckan blir 111, 12 meter. Man tävlar i tre distanser: 500, 1 000 och 1 500 meter och ibland även 3 000 meter samt stafett.
Skridskorna har ställbara skenor som gör att man kan ta kurvorna i hög fart. För att åkarna inte ska skada sig mot sargen är hockeyrinken klädd med kuddar.
Short track var en uppvisningsgren i OS i Calgary 1988 och fyra år senare kom den med på OS-programmet i Albertville.
Tävlingen i Malmö, 27-29 november, är en av tre deltävlingar som hålls i Europa. Europacupfinalen går i Budapest.
Gå till toppen