Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Jag vill styrka eleven i att vara autentisk"

Tidigare än hon egentligen kan minnas var Gabriele Katthän omgiven av musik. Sedan fem år driver hon musikskolan Limus, Lunds internationella piano- och musiksalong.

– Jag fick en utmaning på Facebook att lägga ut gamla bilder. Då tog jag fram en bild från min första jul när jag är ett halvår gammal. Mina föräldrar och fem syskon är samlade kring pianot. Jag minns glädjen i att spela tillsammans, det där opretentiösa spelandet, berättar Gabriele Katthän om uppväxten i 1960-talets Tyskland.
Hon har släpat sig till den privata musikskolan i centrala Lund från hemmet i Södra Sandby, trots att huvudet är tjockt av förkylning. Dagen innan satte eleverna för femte året i rad upp föreställningen "Giraffiolen, Röda ukulelen och Lilla D" i Helgeandskyrkan.
– Vi var ungefär 100 personer och en och annan var nog lite förkyld, ler hon.
Men det är inte mycket som hindrar Gabriele Katthän från att hålla lektioner. Förra året drabbades hon av cancer.
– Jag kom in akut till sjukhuset och då upptäcktes cancer i buken. Jag hade nog gått med det ganska länge. Kollegerna backade upp helt fantastiskt.
– Under cellgiftsbehandlingen har jag legat i soffan här och envisats med att undervisa lite grand. Det var skönt att arbeta, mötet med människor ger mig energi. Samtidigt var det bra att ge eleverna tillfälle att hantera att jag hade blivit sjuk.
Det senaste återbesöket gav goda besked och nu är hon nästan på benen igen.
– Cancern har gjort mig medveten om vänner som jag inte visste att jag hade, och hur viktigt mitt arbete är. Nu lägger jag mina krafter på att utveckla Limus. Det saknas seriösa utbildningsplatser för unga som vill lära sig spela instrument, och seriösa arbetsplatser för duktiga musikpedagoger.
Efter utbildning på musikhögskolan i Berlin till pianopedagog, konsertpianist och cembalist och några år på Musikschule Steglitz, förälskade hon sig i en körmedlem i Midnattskören från Lund. 1989 gick flytten till Djingis Khan.
– Jag trodde att Sverige var som Djingis: kreativt, internationellt, tillmötesgående. Det är inte så överallt upptäckte jag efterhand. Mest förvånad blev jag över den ekonomiska snedvridningen i min bransch. Att några barn skulle få subventioner medan andra saknade likvärdiga alternativ.
Ny i Sverige tog hon kontakt med musikhögskolan i Malmö där hon så småningom blev lärare. Sedan dess har hon även haft tjänster på Kulturskolan och Spyken. 1997 startade hon sin första privata musikskola i Lund som sedan blev Limus.
Musikskolearbete har alltid stått i fokus för Gabriele Katthän.
– Nu när jag är 55 år börjar jag få grepp om vad det handlar om. Med musiken bygger man en bana inåt där man möter och bearbetar känslor. Jag vill styrka eleven i att vara autentisk: "såhär är jag, jag är bra nog". Jag vill lära ut verktyg för att kunna göra själv.
Döttrarna har gått i sin mors fotspår. 22-åriga Dorotea utbildar sig till musikalartist och 19-åriga Lilian studerar klassisk sång.
– När jag som barn sa att jag ville bli pianolärare sa min mor: "Kan du inte göra något riktigt?". Med mina barn vill jag inte upprepa det. Jag säger: "Följ ditt hjärta".

Synergier och musikglädje

"Goda samarbeten kring kompetent musikundervisning: här med professorerna Hans Pålsson och Kent Olofsson från Musikhögskolan, en Bostonflygel och min elev Signe Olofsson. Bred kunskap öppnar många dörrar in i elevernas egna musicerande."
Gör: Äger och leder musikskolan Limus.
Bor: I Södra Sandby.
Ålder: 55 år.
Familj: Två döttrar, borderterriern Honey och fågeln Mozart.
Fritid: "När andra bjuder på släktkalas bjuder jag på familjekonserter. Jag samlar kraft på vandringar med Honey i Skrylleskogen och i min trädgård."
Aktuellt: Projekt med kvinnliga tonsättare.
Gå till toppen