Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Orbital Systems segrare i miljötekniktävling

Malmöföretaget Orbital Systems kammade hem miljöteknikpriset South Sweden Cleantech Award på Cleantech Day ikväll. Priset går till ett företag som ökat regionens konkurrenskraft på miljöområdet.

Mehrdad Mahdjoubi, grundare av Orbital Systems, tillsammans med Jakob Nielsen, affärsutvecklingschef på Orbital Systems.Bild: Jenny Leyman
– Orbital Systems har varit nominerade flera år för sin teknik. I år har de tagit avgörande steg framåt i kommersialiseringen av sin produkt och är därför värdig vinnare av South Sweden Cleantech Award, säger Lars Henriksson, ordförande i Sustainable Business Hub.
South Sweden Cleantech Award delades ut för sjätte året i rad ikväll av nätverket för miljöteknikföretag, Sustainable Business Hub.
Orbital Systems var nominerade till priset tillsammans med Ekobalans Fenix, OCO Nordic och Energy Opticon. Malmöföretaget utvecklar miljövänliga duschar som sparar uppemot 90 procent vatten och 80 procent värme. Tekniken grundar sig på uppfinningar som tidigare bara använts i rymden.
– Det är alltid fantastiskt roligt när det vi brinner för inte bara uppmuntras men även prisas av andra. Därför är vi både stolta och hedrade att Sustainable Business Hub valt att utse Orbital Systems till årets vinnare av South Sweden Cleantech Award, säger Mehrdad Mahdjoubi, vd och grundare av Orbital Systems.
Juryns motivering lyder: Orbital Systems har med sin banbrytande dusch, som både sparar vatten och värme, visat att lyx och miljövänlighet inte behöver stå i motsats till varandra. Duschen har utvecklats genom bland annat ett akademiskt samarbete med Nasa. I ett globalt perspektiv där vatten är en bristvara och energiförbrukningen måste minska står Orbital Systems ut som ett modernt företag som tacklar stora utmaningar. Företaget symboliserar miljöteknik i framkant och stärker bilden av Sverige som ett ledande land inom miljöteknik. Genom nyöppnade kontor i både Berlin och Palo Alto och investeringar från bland andra Skype-grundaren Niklas Zennström befinner sig Orbital Systems i en snabb tillväxtfas.
Priset är en elcykel. Förra året vann Alnarp Cleanwater Technology.
Gå till toppen