Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sex företag jagar investerare på Skånes största demodag

Sex unga företag mötte en publik på nästan tvåhundra personer – varav omkring trettio investerare – på Skånes största demodag. Dagen arrangeras av företagsacceleratorn Think och är ett tillfälle för uppstartsbolagen att presentera sig för framtida investerare.

Johannes Ivarsson introducerar Demo Day, Skånes största demodag.Bild: Kajsa-Stina Kalin
– Demo Day handlar om mer än bara investerarpitchar från våra startupföretag. Det är även ett tillfälle att samla startupvärlden och lära av varandra, inte minst från de som lyckats och som nu ger tillbaka till nya entreprenörer och startups, säger Johannes Ivarsson, acceleratorchef på Think Accelerate.
Under 2015 har fyrtio uppstartsföretag från hela världen gått igenom Thinks program. Sex företag har tagit del av höstens program.
Think var tidigare en inkubator, men ombildades i april till en accelerator. Den största skillnaden mellan acceleratorprogrammet och inkubatorprogrammet är att bolagen är klara på tre månader i acceleratorn medan inkubatorn varar i två år.
Ett av bolagen i acceleratorn är Leanlaw, ett juridiskt stöd för e-handlare. Det representeras av Daniel Eklöf.
– Vår idé grundar sig på den bristande tillgången till rättvisa i Sverige och ännu mer i USA. Jag har tidigare arbetat som bolagsjurist i USA och förstått att många svenska e-handlare undviker att etablera sig där av rädsla för att bli stämda och få stora skadeståndskrav mot sig. De problemen vill vi ta hand om, vi minimerar riskerna för e-handlare som vill sälja på den amerikanska marknaden, säger han.
Ett annat av bolagen som är på väg att examineras ur acceleratorn är Cirons som representeras av medgrundaren Jonas Jonasson. Affärssystemet som han och hans team har utvecklat grundar sig på hans egna erfarenheter av att driva Malmöföretaget Maacann som säljer organiska vitaminer och protein.
– Mitt företag skulle inte finnas längre om jag inte hade haft tillgång till Cirons. Jag får en överblick över alla pengaflöden i mitt företag och en förståelse för var vi har problem, säger Jonas Jonasson.
Daniel Eklöf på Leanlaw och Jonas Jonasson på Citrons.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Demodagen är ett tillfälle för uppstartsföretagen att möta investerare. Ett trettiotal affärsänglar och företrädare för riskkapitalbolag är på plats. Fyra av dessa deltar i ett panelsamtal där de berättar vad de söker efter.
– När vi investerar i ett tidigt skede är teamet i fokus. Ett bra team kan få nästan vilken affärsidé som helst att flyga och ett dåligt team kan misslyckas med den bästa affärsidén, säger Ekaterina Gianelli från det finska riskkapitalbolaget Inventure.
Jonas Jonasson och medgrundaren Philip Andersson har utvecklat Cirons sedan 2010. Om några månader är de redo att gå ur beta och då kommer de att behöva externt kapital.
– Vi skulle bli jätteglada om vi kunde få in en investering som hjälper oss att driva företaget i sex månader. Vi behöver anställa fler och vi vill gärna göra det här i Skåne, säger Jonas Jonasson.
Daniel Eklöf och hans team på Leanlaw söker en investering på 400 000 dollar.
– Vi behöver rekrytera utvecklare och vi räknar med att 400 000 dollar skulle räcka för att hålla oss flytande i 1,5 år. Men vårt huvudfokus är att bygga goda relationer med investerare, säger Daniel Eklöf.
Johannes Ivarsson och Jeremie Poirier på Think Accelerate.Bild: Kajsa-Stina Kalin
Både han och Jonas Jonasson är nöjda med acceleratorprogrammet.
– Johannes Ivarsson och Jeremie Poirier som driver acceleratorn är fantastiska, säger Jonas Jonasson.
– Programmet har gett oss tillgång till suveräna mentorer, rådgivare och föreläsningar. Programmet är intensivt och det är bra, det ger dig fokus, säger Daniel Eklöf.
Hittills i år har bolagen som deltagit i Thinks inkubator eller accelerator fått sammanlagt 1,2 miljoner dollar i externt kapital.
Gå till toppen