Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Alla länder möts i Malmö

Little Big Malmö har målet alla 193 FN-nationer ska bo i Malmö.
– Jag vet att ni har en cool skruvad byggnad, säger Izzat från Brunei – ett av 24 länder som fattas.

En ambassad har öppnat på Södra Förstadsgatan. Här verkar den icke vinstdrivande stiftelsen Little Big Malmö med att uppfylla sitt mål.
169 FN-nationaliteter bor i Malmö. Totalt finns det 193 FN-nationer. Stiftelsens mål är att hela världen, alla 193 nationaliteter, ska ha Malmö som sitt hem. 24 personer eller familjer fattas (se fakta).
Sedan i somras har budet spridit sig över jorden. De två stiftelsegrundarna Finnur Sverrisson och Lars Lyberg berättar om Malmöbor som har varit på dykresor i Stilla havet och berättat om planen och om Facebookposter som har nått avlägsna atoller.
På fredagen öppnades ambassaden i centrala Malmö, där Malmöbor kan köpa folkaktier i stiftelsen för sexton kronor.
På fredagseftermiddagen talade Finnur Sverrisson med en av de Malmölängtande via Skype. Han heter Izzat och vill av hänsyn till sin relation med det nuvarande hemlandet Brunei inte uppge sitt efternamn.
– Jag är 27 år och har pluggat i Australien. Jag såg en Facebookpost och sökte. Det här är en chans man bara får en gång i livet, säger han.
Izzat gillar fotografering och vill arbeta med digital bildhantering. Little Big Malmö erbjuder en mjuklandning och står för flygresa och kontakt med svenska myndigheter. Stiftelsen hjälper till med bostad och arbete i Malmö. Och en cykel och busskort.
– Jag vet att ni har en cool byggnad. Heter den twisted torso? säger Izzat på en sprakig linje från Sydostasien.
När kommer du hit?
– När ni är redo.
Little Big Malmö har ambitionen att presentera en första inflyttare i början av 2016. 150 personer från tretton länder har hittills ansökt om att bli Malmöbor.
– Det här är världens första medborgarfinansierade stadsutvecklingsprojekt, säger initiativtagaren Finnur Sverrisson.
– Den stora grejen är att tillsammans bygga en inkluderande plats, säger Lars Lyberg.

24 länder fattas

Antigua, Barbuda, Andorra, Belize, Bhutan, Brunei, Grenada, Kiribati, Komorerna, Liechtenstein, Maldiverna, Marshallöarna, Mikronesiska federationen, Oman, Nauru, Palau, Saint Kitts Nevis, Salomonöarna, São Tomé Príncipe, Sydsudan, Tonga, Vanuatu, Tuvalu och Östtimor.
Gå till toppen