Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Koreansk smaksättning ett välkommet tillskott

Address: Landbygatan 5, Malmö. Homepage: www.namu.nu. Cuisine: Koreanska smaker.. Telephone: 040-12 14 90. Atmosphere: Storstad.. OpenHours: Tis-tor 11.30-14 samt 18-23, fre 11.30-14 samt 17-01, lör 13-16 samt 17-01, sön-mån stängt.. Prices: Lunch: 125-145 kr, trerätters 345 kr. Mellanrätter 109-249 kr, efterrätter 109-119 kr..
Det har gått bra för 2013 års båda Mästerkocksfinalister. Tvåan driver numera restaurang Bantorget 9 i Lund och nyligen öppnade vinnaren Jennie Walldén sin krog Namu på Lilla Torg i Malmö.
I Johan P:s gamla lokal i Malmö saluhall huserar numera Namu, mästerkocksvinnaren Jennie Walldéns svensk-koreanska krog.Bild: Emma Larsson
Hon hade redan tidigare hintat om koreansk touch på maten, något som saknats i stadens annars hyfsat variationsrika, asiatiska utbud. Och visst, vi hittar både de koreanska dumplingarna mandu, rispyttipannan bibimbap och kimchi bland rätterna. Men detta är ingen renodlat koreansk krog, däremot finns det koreanska smaker på närproducerade råvaror.
Lokalen är stor och välbesökt och indelad i olika avdelningar. Från vanliga småbord till ett långbord framför baren och så myshörnan, där man sitter på kuddar på golvet och äter.
Jennie Walldén själv strövar runt bland gästerna och ser till så att alla har det bra, matlagningen har hon den här gången överlåtit till sina anställda kockar. De sköter sig övervägande snyggt, precis som den övriga personalen som navigerar proffsigt mellan borden och ger oss både svar på våra frågor och tips på rätter och dryck.
Vin till asiatiskt kan vara knixigt, så vi brukar föredra öl. Här kan man få en shot soju till sin koreanska öl, en spritdryck som påminner om en svagare vodka. Dessutom finns en rad cocktails, skapade för att fungera ext­ra bra ihop med mat, det är smart.
Vi beställer in en samling mellanrättsstora rätter att dela på och gillar de rätter där de koreanska smakerna och ingredienserna fått komplettera nordiska råvaror, för kreativitetens skull. Som blåmusslorna (135 kr) med smak av sidfläsk, sjögräs och fermenterad chilipasta eller tartaren (145 kr) på oxe med chilimajonnäs, tunnstrimlade päron och pinjenötter. Silkestofu med svamp i shiitakebuljong (129 kr) är charmerande i teorin, men ohyggligt svår att äta med pinnar.
Sedan hade vi kanske önskat att det även funnits en strikt koreansk krog inom räckhåll, med fler traditionella, koreanska rätter än de som serveras här. Även om mandun (119 kr) med fläskfyllning och de ångade bullarna gao bao med långlagat sidfläsk och hoisinsås (129 kr) är goda, är de bara en ytlig introduktion till det koreanska köket. Det som även kan bestå av mer krävande saker som stinkande grytor på fermenterad tofu eller snacks i form av unkna, inlagda grönsaker och små, torkade bläckfiskarmar i chili.
Sådana smårätter serveras nästan alltid i riklig mängd på koreanska restauranger och ingår i priset, här kostar de mellan 25 och 30 kronor styck. De sesammarinerade böngroddarna är bra, kimchin hade däremot behövt fermenteras ett tag till.
Desserten är för svensk och för söt. På samma tallrik trängs tjock kolasås med chokladmousse, ganache, nougatine och ett skum på havtorn (119 kr). Det blir en knasig kontrast till resten av måltiden, som vi i övrigt ser som ett välkommet inslag i Malmös matvärld.
Gå till toppen